Konca nevarnosti sirene še niso naznanile

Gasilci in civilna zaščita bodo že danes začeli umikati protipoplavne vreče in prepreke, je povedal dravograjski podžupan in član civilne zaščite Anton Preksavec, ki je znova ponovil, da je bila izmenjava informacij med njihovo in civilno zaščito sosednje avstrijske občine Labot zelo dobra.

Nekaj po 15. uri je bil po podatkih DEM pretok Drave pri hidroelektrarni Dravograd pod 600 kubičnih metrov na sekundo.

V Dravograd naj bi drevi prišel tudi minister za obrambo Karl Erjavec, ki naj bi ga seznanili z aktualnimi razmerami in potekom dogajanja ob narasli reki Dravi.

Izredne razmere v Labotu na avstrijskem Koroškem
Drava bo ponoči še visoka
Stanje ob Dravi se umirja
Narasla Drava vzbuja nelagodje
Foto: BoBo
Foto: BoBo

V Dravogradu je kritična meja pretoka Drave, ki že pomeni zalivanje hiš, okoli 1400 kubičnih metrov na sekundo. V Vuzenici, kjer so prav tako od minulega konca tedna pripravljeni na napovedane povečane pretoke reke Drave, pa je kritična meja pretok 1800 kubičnih metrov na sekundo.

Posredovanja gasilcev

Gasilci so na območju občin Duplek, Jesenice, Kranjska Gora, Pivka, Ptuj, Radovljica, Slovenj Gradec in Železniki posredovali v 21 primerih. Črpali so meteorne in podtalne vode iz objektov, čistili meteorne jaške in obcestne propuste ter ob strugi reke Drave s protipoplavnimi vrečami varovali objekte in spremljali pretok reke.
Reka Drava je v kraju Starše in Zlatoličje v večji meri poplavila kmetijska zemljišča, v Staršah pa tudi manjše nogometno igrišče, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Kakšno je stanje na cestah?

Zaradi poplavljenih cestišč je zaprtih nekaj cest. Razmere preverite tukaj.

Sirene za poplave tudi v Dravogradu

Sirene v Mariboru in na Ptuju

Sirene, ki opozarjajo na možnost nevarnosti, so se oglasile ob 5. uri v Mariboru in ob 6. uri na območju Ptuja. Po besedah poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana je to ustaljena praksa, da opozorijo ljudi na možnost poplav. Na širšem mariborskem območju za zdaj povišan pretok reke Drave sicer ne povzroča težav.

Na avstrijski strani so čez dan povečali količino vode, ki jo spuščajo čez zapornice, na maksimalno 1.300 kubičnih metrov na sekundo, kar je še obvladljivo, zagotavlja. "Val se iz Dravograda seli proti Mariboru, Ptuju in na Hrvaško. Prepričan sem, da ne bo težav," je Šestan povedal v oddaji Dobro jutro na TV Slovenija.

Po zadnjih podatkih Radia Slovenija so ogrožene štiri hiše v Čreti. Ogrožen je trenutno tudi eden izmed objektov v Trčovi, kjer je voda skoraj pred pragom delavnice. Največ težav nizvodno od Ptuja so sicer pričakovali ob stari strugi Drave še v Markovcih, Cirkulanah in Zavrču. Civilna zaščita in gasilci so bili na terenu in preverjali stanje.

Sorodna novica Po gmoti dreves na hišo osemčlanske družine še plaz blata

Rudolf Golob iz mariborske izpostave uprave za zaščito in reševanje je dejal, da se Drava v manjšem obsegu razliva na običajnih mestih.

Bodite pozorni na premike zemljine

Poveljnik civilne zaščite pa opozarja tudi na nevarnost zemeljskih plazov, saj je teren po vsej državi namočen. "Če ljudje vidijo kakšne razpoke, pretirano izcejanje vode ali premikanje zemeljskih mas, je treba poklicati 112. Če je to v bližini hiš, je treba biti pozoren še bolj."

Drugod po Sloveniji po besedah Šestana zaradi večjih pretokov rek ni večjih težav, dobro so se organizirali tudi ob morju. "Umiril se je jugo, kar je pozitiven podatek," dodaja.

Srečko Šestan o nevarnosti poplav: Prepričan sem, da ne bo težav

Težave na železnicah in električnem omrežju

Na republiškem centru za obveščanje so v noči na ponedeljek zaznamovali 19 dogodkov v občinah Brezovica, Dravograd, Izola, Kranjska Gora, Naklo, Nova Gorica, Piran, Radovljica, Vrhnika in Železniki, ko je meteorna voda zalila ulice, cestišča, stanovanjske in druge objekte.

Nekaj težav je bilo v železniškem prometu in oskrbi z elektriko. Na območju Sladkega Vrha je preteklo noč zaradi napake brez električne energije ostalo 645 odjemalcev.

Močne padavine tudi na Gorenjskem