København. Foto: Reuters
København. Foto: Reuters

Temperaturni rekordi so padli v Franciji, Nemčiji, Belgiji, na Nizozemskem in Združenem kraljestvu.

V francoski prestolnici Pariz je s 40,6 stopinje Celzija padel rekord iz leta 1947, ki je znašal 40,4 stopinje. V Bordeauxu na jugozahodu Francije je z 41,2 stopinje Celzija prav tako padel rekord. Izjemno vroča je bila po Franciji že pretekla noč, saj je najnižja povprečna temperatura znašala 21,4 stopinje. V Franciji naj bi vročina doslej zahtevala pet smrtnih žrtev, poroča britanski BBC.

Sorodna novica V Ljubljani padel rekord tropskih noči

Vročina vlada tudi po celotni Nemčiji. Danes so še presegli včerajšnji rekord z zahoda države, saj so v kraju Lingen na severozahodu države izmerili 42 stopinj. Tudi ponoči marsikje temperatura ni padla pod 24 stopinj Celzija.

Zaradi vročine je močno upadla struga reke Ren, a je plovba po njem še mogoča. Zaradi nizkega vodostaja Donave na Bavarskem pa so številne ladje morale ostati ob bregu.

Zaprli jedrsko elektrarno

Zaradi pretople reke Weser so se lokalne oblasti že odločile, da bodo v petek začasno zaprli jedrsko elektrarno v nemškem mestu Grohnde. Temperatura reke naj bi v petek dosegla najmanj 26 stopinj Celzija. Da ne bi ogrozili njenega ekosistema, so se odločili, da jedrska elektrarna vanjo ne bo izlivala tople vode. Znova naj bi elektrarno odprli v nedeljo oziroma ko se bo voda v reki ohladila.

V Parizu in drugih evropskih mestih so ljudje ohladitev poiskali v mestnih vodnjakih. Foto: Reuters
V Parizu in drugih evropskih mestih so ljudje ohladitev poiskali v mestnih vodnjakih. Foto: Reuters

Na Nizozemskem so v kraju Deelen na vzhodu države izmerili rekordnih 41,7 stopinje Celzija. Tudi na Nizozemskem je rekord z 38,8 stopinje padel že včeraj.

Zaradi vročine je 20 otrokom, ki so taborili v kraju Bauernhof, postalo slabo. Na zdravljenje v bolnišnico so jih sprejeli 16.

Združeno kraljestvo je podrlo dosedanji julijski temperaturni rekord, ki je znašal 36,7 stopinje Celzija. Danes so izmerili 36,9 stopinje Celzija na londonskem letališču Heathrow, v Cambridgeu pa kar 38,1 stopinje. Morda pa bodo presegli celo absolutnega, ki je 38,5 stopinje Celzija, navaja britanski vremenski urad. V Londonu medtem policija išče tri ljudi, ki jih pogrešajo po kopanju v Temzi.

Vroče tudi v Luksemburgu in Švici

Termometer z rekordno temperaturo na vremenski postaji v nizozemskem mestu Deelen. Foto: EPA
Termometer z rekordno temperaturo na vremenski postaji v nizozemskem mestu Deelen. Foto: EPA

V petih italijanskih mestih – Bolzanu, Brescii, Firencah, Perugii in Torinu – so danes oblasti zaradi vročine dvignile stopnjo preplaha na tretjo. Vročina pesti tudi dele Luksemburga in Švice.

V Španiji so se medtem temperature začele zniževati in približevati običajnim vrednostim za ta letni čas. Le v šestih od 50 območij v državi še velja oranžni alarm, navajajo španski vremenoslovci.

Skrajšan delovnik v Belgiji

V Belgiji so se ljudje "cvrli" na več kot 37 stopinjah Celzija. V mestu Liege so z rekordnih 40,2 stopinje Celzija podrli dosedanji rekord, ki je znašal 39,9 stopinje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V mestu Kleine-Brogel so izmerili 38,9 stopinje.

Huda vročina zajela tudi Bruselj

V Bruslju so mestne oblasti skrajšale delovnik za vse zaposlene, ki delajo na prostem. V živalskem vrtu Pairi Daiza na zahodu države so tigrom postregli kar z zamrznjenimi kokošmi, da so se vsaj malo ohladili.

V bližini mesta Breda na Nizozemskem je termometer pokazal 39,2 stopinje Celzija, s tem pa je padel rekord iz leta 1944, ko je bilo 38,6 stopinje. Danes naj bi padla tudi dolgoletna vročinska rekorda v Amsterdamu in Bruslju.

Povsod opozarjajo na zaščitne ukrepe pred vročino, ki najbolj prizadene starejše in brezdomce, ljudje pa ne smejo pozabiti niti na skrb za domače živali.

Rekordna temperatura v Bonnu v Nemčiji. Foto: Reuters
Rekordna temperatura v Bonnu v Nemčiji. Foto: Reuters

Že junija, ko je del Evrope zajel prvi letošnji vročinski val, so rekordno visoke junijske temperature izmerili na Češkem, Poljskem, Slovaškem, v Avstriji, Andori, Luksemburgu in Nemčiji, v Franciji pa je bilo celo 45,8 stopinje Celzija.

Ob tokratnem vročinskem valu strokovnjaki znova opozarjajo na podnebne spremembe, ki jih povzroča človek. Reviji Nature in Nature Geoscience sta v sredo objavili študiji, ki sta izpostavili, da v zadnjih 2.000 letih svetovne temperature niso nikoli rasle s takšno hitrostjo kot danes.

Vročinski rekordi po Evropi

Prizore iz Nemčije, Francije in Belgije si oglejte spodaj.