Gasilci imajo veliko dela s pokrivanjem streh in žaganjem padlih dreves. Foto: BoBo
Gasilci imajo veliko dela s pokrivanjem streh in žaganjem padlih dreves. Foto: BoBo
Zaradi močnega vetra je bil v delu države razglašen rdeči alarm.
Silovit veter se je izpel brez hujših posledic

Silovit veter je po poročanju Radia Slovenija predvsem v severni in vzhodni polovici države povzročil precej škode, največ zaradi podrtega drevja, ki je ponekod poškodovalo vozila in bližnje objekte, pa tudi električno napeljavo.

V Podravju so gasilci že sinoči odstranili večino na cestišča padlih dreves ter poskrbeli za strehe, ki so jih odkrili močni sunki vetra. Poškodovanih je bilo nekaj električnih drogov, tako da je na območju Elektra Maribor brez električne energije še vedno približno 1200 gospodinjstev. Napake na omrežju bodo skušali odpraviti v najkrajšem času.

Podrta drevesa na Gorenjskem
Na Gorenjskem, kjer velja oranžni alarm, je bilo ponoči in zjutraj nekaj težav. Na širšem območju Kranja, v dolini Kokre proti Jezerskemu in v škofjeloški občini je veter podiral drevesa, ki so padala tudi na ceste.

Zaradi podrtega drevja so tako občasne težave na cesti med Tržičem in Ljubeljem. Okoli polnoči je močan sunek vetra na letališču Lesce obrnil parkirano športno letalo cessna iz Romunije, kar je povzročilo iztekanje goriva iz letala. Gasilci so preprečili iztekanje goriva v odtočni kanal, iz letala prečrpali gorivo in letalo pritrdili. Na brniškem letališču se veter umirja, zato ne pričakujejo težav v letalskem prometu.

O razkritih strehah poročajo še iz Rogatca, Gornje Radgone, Slovenskih Konjic, Raven na Koroškem, Šmarij pri Jelšah ...

Nevšečnosti tudi na Dolenjskem
Težave so bile tudi na Dolenjskem. Na Senovem je močan veter v četrtek zvečer odkril del pločevinaste strehe industrijskega objekta, v Podzemlju pa se je zaradi močnega vetra nagnil električni drog, zaradi česar je bil kraj nekaj časa brez elektrike.

Veter začenja slabeti
Veter naj bi po napovedih vremenoslovcev danes dopoldne začel slabeti. Agencija RS za okolje (Arso) je medtem že odpravila rdečo, najvišjo stopnjo vremenske ogroženosti za severozahod države in jo spremenila v oranžno.

Pod Karavankami bo veter v sunkih dopoldne še lahko dosegal hitrosti od 80 do 100 kilometrov na uro, drugod v severni in severovzhodni Sloveniji pa do okoli 70 kilometrov na uro.

Silovit veter se je izpel brez hujših posledic