Siloviti vetrovi so podirali drevesa. Foto: EPA
Siloviti vetrovi so podirali drevesa. Foto: EPA

Večino smrtnih žrtev je neurje zahtevalo v Franciji, trije ljudje so umrli v Španiji in Nemčiji, po eden pa na Portugalskem in v Belgiji.

Na Portugalskem je umrl neki desetletni deček, na katerega je padlo drevo, podobno je v Franciji umrl moški. Tamkajšnje reševalne službe so pozneje sporočile, da so ob obali pokrajine Vendeja našli tri trupla, v Charentes-Maritimu je utonila 88-letna ženska, voda, ki je ponekod narasla do meter in pol, je zahtevala še štiri življenja. Bojijo se, da bo mrtvih še več. Poleg treh utopitev je ranjenih 30 ljudi. V Španiji je umrla neka ženska, na katero se je porušil zid, dva Španca sta umrla, ko je na njuno vozilo padlo drevo.

Silovito neurje, ki so ga v Španiji poimenovali Xynthia, je povzročilo precejšnjo gmotno škodo. Pustošilo je tudi po Kanarskih otokih, od koder pa ne poročajo o večji škodi. Najhuje naj bi bilo sicer na severozahodu države. V Galiciji je več deset tisoč domov ostalo brez elektrike, ustavljen je bil železniški promet.

Odpovedi in zamude v letalskem prometu
Prizadeta je bila tudi portugalska Madeira, kjer so pretekli teden poplave sprožile več zemeljskih plazov, v katerih je umrlo okoli 40 ljudi. Oblasti na Portugalskem so za vso državo izdale oranžen, drugi najvišji alarm.

V petih francoskih departmajih ob zahodni obali države so zaradi slabega vremena v soboto zvečer objavili najvišji, rdeči alarm, v 66 od skupno 95 departmajev pa oranžen alarm. Milijon gospodinjstev v zahodni Franciji je ostal brez elektrike, poplavljenih je več vasi. V Parizu so zaradi strahu pred močnimi vetrovi ukazali zaprtje vseh parkov in pokopališč.

V Nemčiji je neurje, ki je državo doseglo v nedeljo, podiralo drevesa, pri čemer sta umrla 69-letni pohodnik in 74-letni voznik avtomobila. Drevo je padlo tudi na žensko, ki je tekla v gozdu. Podrta drevesa so tudi zaprla več železniških povezav v deželah Porenje-Pfalško, Hessen, Severno Porenje-Vestfalija, Saška in Baden-Württemberg. Najhuje je bilo na širšem območju Frankfurta, kjer so zaprli eno najpomembnejših prometnic v državi in na letališču odpovedali že več kot 150 letov.

Neurje se pomika proti severovzhodu in je poleg Nemčije že zajelo Nizozemsko in Belgijo, od koder že poročajo o prvi smrtni žrtvi, ter Dansko. Na zahodu Švice so pihali vetrovi s sunki do 160 kilometrov na uro. Na slabo vreme so pripravljeni tudi v Veliki Britaniji.