Nad podlubnika bodo poslali brezpilotni letalnik Slovenske vojske. Foto: BoBo
Nad podlubnika bodo poslali brezpilotni letalnik Slovenske vojske. Foto: BoBo
Dejan Židan
Minister Dejan Židan je dejal, da bodo, če se preizkus pokaže kot uspešen, droni redno leteli nad slovenskimi gozdovi. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Andreja Katič
Ministrica za obrambo Andreja Katič je prepričana, da bo novi sistem odkrivanja podlubnika z brezpilotnimi letalniki deloval. Foto: BoBo
Podlubnik, lubadar
Po trenutnih ugotovitvah je podlubnik do konca oktobra napadel 1,95 milijona kubičnih metrov iglavcev. Foto: BoBo

Sistem so predstavili na Vrhniki, kjer sta ministrica za obrambo Andreja Katič in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan izrazila zadovoljstvo nad sodelovanjem. Gre za brezpilotnike, ki jih je kupila Slovenska vojska in jih za ta namen posodila Zavodu za gozdove Slovenije.

Dron bo iz zraka pomagal identificirati prizadeta območja. Lubadarja sicer ne more opaziti, lahko pa s termokamero meri spremembo toplote ali obsega drevesa. Gozdarji namreč za identifikacijo s tal izgubijo veliko časa. Po ministrovih besedah je sistem trenutno v preizkusni fazi, saj želijo predvsem ugotoviti, ali je s termokamero mogoče natančno locirati predhodno fazo napada podlubnika, torej fazo, ki s prostim očesom ni vidna.

Židan je pojasnil, da gre za triletni projekt za iskanje novih možnosti za pravočasno ali celo predčasno ugotavljanje prizadetosti dreves zaradi podlubnika. Medtem je sicer po njegovih besedah potekalo tudi drugo srečanje meddržavne strokovne skupine, na katerem so strokovnjaki iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Češke in Madžarske izmenjali aktualne podatke s tega področja in se uskladili za nadaljnje delo.

Temperaturne spremembe kot indikator
"Znano je, da se je v prejšnjih letih, ko tako hudega napada ni bilo, iskala predvsem sprememba barve, torej rjavkasta barva, letos pa se je sistem delno spremenil in se išče prah pod drevesom, torej že nekakšna predfaza," je pojasnil Židan. Strokovnjaki trenutno preizkušajo možnost ugotavljanja temperaturnih sprememb dreves še pred ugotavljanjem prašnosti, a učinkovitost takšnega načina še ni dokazana, je dodal.

Kot je še povedal minister, je po trenutnih ugotovitvah podlubnik do konca oktobra napadel 1,95 milijona kubičnih metrov iglavcev, do konca leta pa bi se ta številka lahko še povečala. Ob tem je ponovil, da letni prirast smreke znaša okoli dva milijona kubičnih metrov, zato večji posek ne pomeni, da bomo ostali brez smrek.

Katič: Sistem bo uspešen
Obrambna ministrica Katičeva pa je dejala, da so na obrambnem ministrstvu ponosni, da je tudi kmetijsko ministrstvo prepoznalo možnost uporabe brezpilotnih letalnikov v civilne namene. Omenjeni sistem ocenjevanja razširjenosti podlubnika se bo po njenem mnenju izkazal za uspešnega.

Hkrati je ministrica vnovič izrazila zadovoljstvo, da je ministrstvo na javnem razpisu za nakup brezpilotnih letal kot najugodnejšega ponudnika izbralo slovensko podjetje C-Astral. Poudarila je, da so takšna plovila uporabna za več namenov, med drugim tudi v primeru naravnih nesreč.

Katičeva je še pojasnila, da ima Slovenska vojska trenutno v lasti en komplet letalnikov, v postopku nakupa pa je še drugi komplet. Židan pa je ob tem napovedal, da bo ob morebitni uspešnosti takšnega načina ugotavljanja razširjenosti podlubnika kmetijsko ministrstvo skušalo zagotoviti sredstva za dodatne brezpilotnike.

Najbolj prizadeto ljubljansko območje
Ljubljanskemu območju, kjer je podlubnik napadel okoli pol milijona kubičnih metrov iglavcev, po količini napadenih dreves sledita gozdnogospodarsko območje Bled z 261 tisoč kubičnimi metri ter Postojna z 243 tisoč kubičnimi metri napadenih iglavcev. Če gozdarji upoštevajo posek dreves, ki je bil označen še v letu 2015, so do zdaj sanirali že za 1,6 milijona evrov kubičnih metrov poškodovanih iglavcev.

Krivo toplo vreme
Primerjava razvoja napada podlubnikov v zadnjih dveh letih kaže, da se pohod omenjenih škodljivcev po slovenskih gozdovih ne umirja. Do konca letošnjega septembra so gozdarji odkrili 1,8 milijona kubičnih metrov s podlubniki napadenih iglavcev, lani v istem obdobju pa za 1,6 milijona kubičnih metrov.

Na Zavodu za gozdove Slovenije ugotavljajo, da bo letos, če se bo nadaljevalo toplo vreme v jesen in proti zimi, skupni posek zaradi podlubnikov presegel dva milijona kubičnih metrov, kar bi bilo največ do zdaj v posameznem letu.