V dokumentaciji je pisalo, da je v zabojnikih ZDA le odpadni papir. Foto: Reuters
V dokumentaciji je pisalo, da je v zabojnikih ZDA le odpadni papir. Foto: Reuters

"To ni primerno in ne želimo biti smetišče," je dejal predstavnik ministrstva za okolje Sajid Muhadhar. Zabojnike, ki so v lasti kanadskega podjetja, so konec marca poslali iz Seattla v ZDA v indonezijsko mesto Surabaja. Od kod izvirajo odpadki, ni znano.

Indonezija pregleduje tudi vsebino več drugih zabojnikov z odpadki, ki so trenutno v pristanišču v Džakarti in v mestu Batam na otoku Sumatra.

Indonezija je zadnja v vrsti držav iz jugovzhodne Azije, ki so ZDA vrnile uvožene odpadke. Maja je Malezija napovedala, da bo vrnila več sto ton odpadne plastike, Filipini pa so z odločitvijo o vrnitvi odpadkov zanetili diplomatski spor s Kanado.

Pred leti je največ plastičnih odpadkov iz sveta uvozila Kitajska, ki pa je lani zaprla vrata za tuje smeti v prizadevanjih za čistejše okolje. Odtlej se je tok odpadkov preusmeril v jugovzhodno Azijo, predvsem v Malezijo, Indonezijo in na Filipine.

Po podatkih Svetovnega sklada za naravo (WWF) po svetu vsako leto proizvedejo okoli 300 milijonov ton plastike. Večina konča v morjih ali na odlagališčih odpadkov.