Pod vodo s kolesom. Foto: TV Slovenija
Pod vodo s kolesom. Foto: TV Slovenija

V Dravi se vsako leto, predvsem zaradi vandalizma, znajdejo najrazličnejše stvari, ki tja ne sodijo, od nakupovalnih vozičkov, koles in prometnih znakov do orožja in streliva. Potapljači iz Maribora in okolice vsako leto naberejo za tono nesnage, tokrat pa so je – na njihovo presenečenje – nabrali le za manjšo prikolico. V vodi so našli tudi dva osebna avtomobila, ki ju bodo reševali ob drugi priložnosti.

Nevarna najdba. Foto: TV Slovenija
Nevarna najdba. Foto: TV Slovenija

Sicer pa jih včasih kaj tudi preseneti in nasmeje, pravi Vojo Erakovič iz Potapljaškega društva Maribor: "Nekoč smo našli smučke enega izmed slovenskih reprezentantov, o katerih je bil nekaj časa pred tem članek, da so mu jih ukradli. Zvečer, ko so bili na Lentu s prijatelji, so pač imeli zgoraj smučke in mi smo jih na nekem potopu našli, bil je tak hec."

Objestneži pa, žal, onesnažujejo ne le reko, temveč tudi njene bregove. Po njih so se z rokavicami in vrečkami za smeti sprehodili člani Turističnega društva Maribor in učenci Osnovne šole Kamnica.

"Da bi počistil naravo in da bi bilo okolje lepše."

"Papirčke ali plastenke, robčke, vrečke, ker to onesnažuje vodo, pa tudi živali, ki so v vodi."

Tako sta sodelovanje opisovala dva mlada udeleženca.

Vodja čistilne akcije Erakovič opaža, da je Drava dokaj čista in kemično neonesnažena. Želi pa si, da vanjo ne bi metali odpadkov in da bi se ob njej in na njej več ljudi sproščalo in rekreiralo.

Več v videoreportaži TV Slovenija:

Potapljači iz Drave tokrat potegnili manj nesnage