Na agenciji za okolje opozarjajo, da lahko moker sneg povzroči lomljenje vej. Foto: BoBo
Na agenciji za okolje opozarjajo, da lahko moker sneg povzroči lomljenje vej. Foto: BoBo
Sneg, sneženje, sodra, snežna odeja
Zimski aprilski dan. Foto: BoBo
Sodra, padavine
Jutri zjutraj pričakujejo predvsem na Notranjskem in Gorenjskem še nekaj malega snega, čez dan pa se bo ob občasnih padavinah meja sneženja dvigala, tako da bo po nižinah deževalo. Foto: BoBo
false
Križišče Rateče-Podkoren-Planica. Foto: PIC
Mraz, slana, pozeba
Že torek zjutraj so se temperature zraka marsikje v vzhodnem delu Slovenije spustile pod ledišče in povzročile poškodbe zaradi pozebe. Ob četrtkovi ohladitvi pa se bodo te lahko še stopnjevale, saj bo ohladitev zajela še večji del Slovenije kot v noči na torek. Foto: BoBo
Ponekod na severu države celo 25 centimetrov snega
Slovenijo pobelil sneg

"Danes se prek Slovenije pomika izrazito hladna fronta. Okoli poldneva se je začelo hladiti v severni Sloveniji in dež je hitro prehajal v sneg, meja sneženja se je marsikje spustila do nižin," je dežurni vremenoslovec Janez Markošek pojasnil za Radio Slovenija.

"V zgodnjem popoldnevu je snežilo povsod po severni Sloveniji, torej marsikje na Gorenjskem, Koroškem, severnem Štajerskem, v naslednjih urah pa pričakujemo tudi precej nizko sneženje v osrednji Sloveniji ter prav tako na Notranjskem in Kočevskem," je opozoril.

Ponoči bodo padavine v večjem delu Slovenije ponehale, jutri zjutraj pa pričakujejo predvsem na Notranjskem in Gorenjskem še nekaj malega snega, čez dan pa se bo ob občasnih padavinah meja sneženja dvigala, tako da bo po nižinah deževalo, je še dodal.

Težave pri oskrbi z elektriko
Zaradi teže snega na Koroškem, kjer je zapadlo tudi do 25 centimetrov snega, in v delu Štajerske je prišlo do izpadov električne energije. Na Koroškem je na območju Dravograda prišlo do izpada na daljnovodu Ojstrica, na območju Mežice pa do izpada na daljnovodih Šmelc in Koprivna.

Na Štajerskem je brez električne energije del Kozjanskega, kjer je prišlo do izpada na daljnovodu Kozje. Nekaj manjših izpadov električne energije je bilo tudi na območju Celja z okolico in Radelj ob Dravi, vendar je tam že vzpostavljeno ponovno napajanje.

Dežurne ekipe Elektra Celje so na terenu in se trudijo odpraviti okvare na daljnovodih.

Ponekod na Koroškem se zaradi lomljenja vej pojavljajo tudi motnje v telefonskem omrežju.

Previdno na cestah
Ceste po državi so mokre, v višje ležečih predelih se sneg oprijema cestišč, opozarja prometno-informacijski center. Zaradi plundre na gorenjski, štajerski in primorski avtocesti je ponekod lahko vozišče tudi spolzko. Voznikom priporočajo previdno in počasnejšo vožnjo ter uporabo zimske opreme.

Nevarnost plazov in lomljenja vej
Arso je izdal tudi opozorilo zaradi znatne in velike nevarnosti snežnih plazov. Zaradi velike količine novega snega se predvsem na območju Julijskih Alp povečuje nevarnost snežnih plazov, ki bo v četrtek velika (4. stopnja), so zapisali.

Zvečer, ponoči in v četrtek zjutraj bo snežilo precej nizko. Tam, kjer je drevje že pognalo liste, lahko moker sneg povzroči lomljenje vej, so dodali.

Poškodbe zaradi pozebe
Slovenija je tako pod vplivom polarnega zraka. V torek zjutraj so se temperature zraka marsikje v vzhodnem delu Slovenije spustile pod ledišče in povzročile poškodbe zaradi pozebe.

Nazadnje je bilo v vzhodnem delu Slovenije konec aprila tako hladno jutro 22. aprila 2005 ter 24. in 25. aprila 1997.

Na postajah Agencije za okolje (Arso) so najnižje temperature izmerili v Slovenj Gradcu (-4,3 stopinje Celzija), Kočevju (-3,2), Celju (-3,1) in Murski Soboti (-2,9 st. C).

Priporoča se preventivna zaščita rastlin
Na Arsu so spomnili, da je toplo vreme v prvi polovici aprila pospešilo razvoj rastlin, večji del Slovenije je v valu različnih faz cvetenja oz. razvoja plodov sadnega drevja. Občutljivost za pozebo je odvisna od sadne vrste, sorte in predvsem od razvojne faze.

Temperature pod -1 stopinjo Celzija lahko rastlinam povzročijo poškodbe, če trajajo večji del noči. Pri breskvah, češnjah in hruškah je v času odpadanja venčnih listov oz. debeljenja plodov nevarna temperatura zraka -1 stopinja Celzija, pri marelicah in slivah pa že pol stopinje pod ničlo.

Nekoliko nižje temperature zraka prenesejo jablane, so navedli na Arsu.

Spomnili so, da so bila tudi tla v preteklih tednih dovolj ogreta za sajenje krompirja in nekaterih zelenjadnic na prostem. Te lahko prizadenejo temperature zraka blizu nič stopinj Celzija.

Zato priporočajo preventivno zaščito rastlin s tkanino, slamo ali drugimi izolatorji.

Ponekod na severu države celo 25 centimetrov snega
Slovenijo pobelil sneg