Je Jadransko morje res tako čisto? Foto:
Je Jadransko morje res tako čisto? Foto:

˝Po primerjavi lanskih podatkov držav članic EU-ja je mikrobiološka kakovost našega morja izjemno dobra, prvo mesto si deli s Ciprom,˝ pravi Mateja Poje iz Agencije za okolje. ˝Toda okoljski vidik morja ni dovolj, upoštevati je treba tudi zdravstvenega,˝ pa opozarja Gorazd Pretnar iz Zavoda za zdravstveno varstvo v Kopru, kjer opravljajo kemijske analize morske vode. Mest, kjer se odvzema vzorce morske vode, pravi, je premalo, predvsem pa izpostavlja Piransko punto: ˝Ni nobenega vzorčenja, pa vendar bi tam pričakovali največ črnih izpustov.˝

Z reko Sočo se v Tržaški zaliv še vedno steka živo srebro iz zaprtega Idrijskega rudnika. ˝Kot kažejo raziskave, ki smo jih opravili skupaj z Institutom Jožefa Stefana, so pri nekaterih ribah hrustančnicah, kot so morski biči in morski golobi, skrb vzbujajoče visoke koncentracije živega srebra in metilnega živega srebra,˝ pravi Lovrenc Lipej z Morske biološke postaje v Piranu (Nacionalni inštitut za biologijo). Največje onesnaženje je ob izlivu Soče, torej na italijanski strani, vendar pa previdnost ni odveč, zato strokovnjaki priporočajo eno porcijo oz. do 300 g tržaških rib na teden.

Pred štiridesetimi leti so v premaze za zaščito ladij dodajali tributilkositrove spojine, l. 2003 pa so jih v EU zaradi škodljivega vpliva na okolje prepovedali, prav tako v Kanadi, na Novi Zelandiji in v Avstraliji. Kljub temu pa k nam še vedno prihajajo ladje iz drugih držav, kjer te prepovedi ne veljajo. ˝Zgodba je svetovno znana že zelo dolgo, predvsem poškodbe na školjkah in polžih. Že izredno nizke koncentracije škodijo. Regulativ ni. To so stara bremena, spojine se nalagajo v sedimentih in jih bomo ugotavljali še kar nekaj časa,˝ pravi Mateja Poje z Agencije za okolje.

Še več o slovenskem morju pa boste izvedeli v današnji oddaji Dobra ura z Andrejem ob 16,45 na prvem sporedu, kjer bomo govorili tudi o novih živalskih vrstah v našem morskem podvodnem svetu, o izumu slovenskega raziskovalca, kako očistiti razlitje nafte na poceni način, v studiu pa se nam bosta pridružila tudi strokovnjaka dr. Vlado Malačič (oceanograf) in dr. Tom Turk (strokovnjak morske biologije). Bodite z nami!