Deli Corpus Christija so poplavljeni. Foto: AP
Deli Corpus Christija so poplavljeni. Foto: AP

Orkan je obalo Mehiškega zaliva dosegel v soboto in že povzročil veliko škodo na otoku Padre Island, nato pa tudi v mestu Corpus Christi. Po poročanju vremenoslovcev naj bi orkan, ki je sicer najnižje, prve stopnje na petstopenjski lestvici, ob premikanju proti notranjosti države in severovzhodu Mehike oslabel, a bi lahko na obalnih ravnicah povzročil močne tornade. Hanna je sicer prvi orkan letošnje atlantske sezone.

Ameriški center za orkane je napovedal, da bo Hanna prinesla močan dež, opozorili so tudi na možnost uničujočih poplav. Oblasti se pripravljajo na morebitne evakuacije ljudi in urejanje zavetišč, kar bo velik izziv ob upoštevanju zaščitnih ukrepov, saj je to območje močno prizadela že epidemija novega koronavirusa. Upoštevati bodo morali namreč tudi vse varnostne protokole in ohranjanje varne razdalje.

Orkan se bo premikal proti notranjosti Teksasa, a naj bi se izognil največjemu mestu Houston. Foto: Reuters
Orkan se bo premikal proti notranjosti Teksasa, a naj bi se izognil največjemu mestu Houston. Foto: Reuters

V Teksasu več kot 380.000 okužb

V Teksasu je namreč okuženih na desettisoče ljudi, samo v mestu Corpus Christi, ki ima 325.000 prebivalcev, se zaradi okužbe v bolnišnicah zdravi več kot 400 bolnikov. "Če se odločite za evakuacijo, vzemite s seboj večje število zaščitnih mask, saj ne vemo, koliko časa boste morali ostati na varnem. Med to nevihto ne želimo nikogar še dodatno izpostavljati nevarnosti okužbe. Če boste v polni hiši, svetujem, da nosite masko tudi tam," je opozoril župan mesta Joe McComb.

"Vsak orkan je izreden izziv," pa je dejal teksaški guverner Greg Abbott in dodal: "Tokratni izziv pa je še posebej zapleten in resnejši, saj se premika po območju, ki ga je v vsem Teksasu pandemija covida-19 najbolj prizadela." Abbott je za 32 okrožij v Teksasu, po katerih naj bi se premikala Hanna, razglasil stanje naravne nesreče.

V celotnem Teksasu je potrjenih več kot 380.000 okužb, umrlo je skoraj 5000 ljudi.

Orkan naj ne bi prizadel črpališč nafte in zemeljskega plina ob obali, zato podjetja niso evakuirala delavcev ali prekinila proizvodnje.

Havajem grozi orkan Douglas

Vremenoslovci opozarjajo tudi na orkan Douglas, ki se približuje Havajem in prinaša vetrove s hitrostjo do 140 km/uro. Povzročil bi lahko nevarno visoke valove in poplave.

Teksas dosegel orkan Hana