Z vinorodnega območja okrožij Sonoma in Napa so morali evakuirati več kot 53.000 ljudi. Foto: Reuters
Z vinorodnega območja okrožij Sonoma in Napa so morali evakuirati več kot 53.000 ljudi. Foto: Reuters

Zaradi požara pri Reddingu je moralo na varno pobegniti 1200 ljudi. Ukaz o evakuaciji je dobilo tudi več kot 53.000 ljudi v okrožjih Sonoma in Napa, kjer se še vedno širi požar Glass, ki je uničil veliko vinogradov in pogoltnil hiše v mestu Santa Rosa. Ker se je nevarno približal bolnišnici v mestu St. Helena, so morali na varno prepeljati 55 bolnikov, piše Guardian.

Vinogradniki se držijo za glavo zaradi ogromne škode, ki jo je ogenj povzročil na severu Kalifornije, ki slovi po najkakovostnejšem vinu v državi, obenem pa je tu tudi veliko revnih sosesk in brezdomcev. Na tem območju je hud požar izbruhnil že leta 2017 takrat je umrlo 22 ljudi, uničenih je bilo več kot 5600 hiš.

"Ta zgodovinska sezona požarov v naravi se ne bo še kmalu končala," je tvitnila kalifornijska senatorka in demokratska kandidatka za podpredsednico ZDA Kamala Harris in domačine pozvala: "Če vam ukažejo evakuacijo, takoj ubogajte. Poslušajte navodila krajevnih oblasti."

Več študij je jasno pokazalo povezavo med vse pogostejšimi požari, ki divjajo v zadnjih letih, in podnebnimi spremembami.

Zaradi požarov je v Kaliforniji letos umrlo 29 ljudi. Doslej so našteli 8100 požarov, ki so uničili skupaj skoraj 15.000 kvadratnih kilometrov površin, kakih 7000 objektov in povzročili množične evakuacije. Brez elektrike je po Kaliforniji v ponedeljek ostalo 100.000 ljudi, večinoma preventivno, ker so močni sunki vetra ogrožali daljnovode.