Ognjeni pekel na jugu Kalifornije. Foto: Reuters
Ognjeni pekel na jugu Kalifornije. Foto: Reuters
Za večji del pridelka je že prepozno. Škoda bo ogromna. Foto: Reuters

"Izgubili smo najmanj nekaj sto hektarjev, verjetno še več," so sporočili iz kalifornijske komisije za kmetijstvo.

V Kaliforniji zraste približno 90 odstotkov vsega avokada, ki ga pridelajo v ZDA. Gre za pomembno industrijsko panogo, samo lani je trgovina z avokadom v državno blagajno prinesla več kot 400 milijonov dolarjev.

"Na tleh leži ogromno sadja, ki bi ga morali obrati v naslednji sezoni," je za Reuters povedal John Krist, vodja kmetijskega sektorja v okrožju Ventura, kjer na farmah v družinski lasti pridelajo največ avokada. Vsakoletni višek trgatve je med februarjem in marcem, letos pa bo pridelek precej okleščen.

Usoden tudi veter
Za avokado niso bili usodni le ognjeni zublji, ampak tudi debela odeja pepela in močan, vroč ter suh veter iz puščave, ki je sklatil sadeže z dreves. Stroga ameriška kmetijska zakonodaja namreč zahteva, da smejo v prodajo le tisti sadeži, ki z drevesa popadajo sami.

S kalifornijskimi požari se spopada okoli 5.700 gasilcev, za zdaj pa poročajo o eni smrtni žrtvi, 70-letni ženski, ki so jo v sredo našli mrtvo v njenem avtomobilu. Poškodovani so bili trije gasilci, okoli 500 stavb je uničenih.

Ogenj ogroža tudi domove bogatašev na Bel Airu, kjer imata svoji vili med drugim tudi milijarderja Rupert Murdoch in Elon Musk. Elita je morala tako v teh dneh svoje domove evakuirati in zatočišče poiskati v hotelih.