Foto:
Foto:

To od podpisnic zahteva Kjotski protokol. Izračuni EEA-ja celo kažejo, da se je v Sloveniji leta 2001 delež emisij toplogrednih plinov povečal, in sicer za 1,4 odstotka glede na višino v izbranem osnovnem letu 1986, so sporočili na sedežu EEA v Köbenhavnu.

Projekcije za leto 2010 kažejo, da naj bi bile emisije v Sloveniji tedaj za 9,6 odstotka višje kot v izbranem osnovnem letu, kar pomeni, da država nikakor ne bo izpolnila cilja, 8-odstotnega znižanja.

Najnovejši nacionalni izračuni kažejo, da bo šest držav - Bolgarija, Češka, Estonija, Latvija, Poljska in Slovaška - leta 2010 brez težav doseglo ciljna znižanja, pri čemer jim bodo v pomoč domače politike in ukrepi. Najuspešnejši naj bi bili Latvija in Estonija (58,2- oziroma 56,6-odstotno znižanje emisij), najmanj pa Madžarska (6-odstotno znižanje).

Najslabše kaže Španiji
Med sedanjimi članicami EU-ja naj bi do leta 2010 le Velika Britanija in Švedska izpolnili svoj delež zmanjšanja emisij toplogrednih plinov v EU. Brez nadaljnjih ukrepov se bo najslabše
odrezala Španija, kjer bodo emisije kar 30 odstotkov višje od dovoljenih. Številne države so sicer že začele izvajati dodatne ukrepe, Evropska komisija pa opozarja, da brez še strožjega pristopa EU-ju kot celoti do leta 2010 ne bo uspelo znižati emisij toplogrednih plinov za osem odstotkov glede na izbrano bazno leto 1990. V najboljšem primeru naj bi pod sedanjimi pogoji dosegla 7,2-odstotno znižanje.