Akcija cepljenja lisic proti steklini se izvaja dvakrat letno, in sicer v spomladanskem (maj in junij) ter jesenskem času (oktober in november). Foto: BoBo
Akcija cepljenja lisic proti steklini se izvaja dvakrat letno, in sicer v spomladanskem (maj in junij) ter jesenskem času (oktober in november). Foto: BoBo

Polaganje vab s cepivom bodo izvedli v 50-kilometrskem pasu ob meji s Hrvaško s pomočjo posebej prirejenih letal z višine 300 metrov. Letala bodo poletela z letališč Brnik, Murska Sobota, Portorož in Novo mesto, po potrebi pa bodo vključena tudi letališča v Slovenj Gradcu, Celju in Divači.

Veterinarji opozarjajo, da se vab ne sme dotikati. Če vsebina vabe vseeno pride v stik s sluznico ali svežo rano, je treba to mesto dobro sprati in umiti z milom ter nemudoma obiskati najbližjo antirabično ambulanto. Če kdo najde vabo na dvorišču ali vrtu, naj jo prime z vrečko in odvrže v smeti.

Uprava cepljenje lisic proti steklini izvaja dvakrat na leto, in sicer v spomladanskem (maj in junij) ter jesenskem času (oktober in november). V vsaki akciji položi približno 380.000 vab.

Peroralno cepljenje lisic proti steklini predstavlja edino učinkovito metodo zatiranja stekline pri divjih živalih. Glavni namen cepljenja je varovanje zdravja in življenj ljudi pred to boleznijo, zaradi katere vsako leto po svetu umre več kot 55.000 ljudi, večinoma otrok.

Svetovni dan boja proti steklini
Začetek jesenske akcije sovpada z 28. septembrom – svetovnim dnem boja proti steklini. Letošnje geslo je Steklina: Deli sporočilo. Reši življenje. To sporočilo poudarja pomembnost izobraževanja in ozaveščanja za preprečevanje stekline in zavezanost za izpolnitev ciljev do leta 2030 – pomembnosti cepljenja psov proti steklini, obravnave ugriznih ran ter izobraževanja predvsem otrok o preprečevanju ugrizov psov.

Izkoreninjena mestna steklina
V Sloveniji smo z uvedbo obveznega cepljenja psov proti steklini po drugi svetovni vojni izkoreninili urbano oz. mestno obliko stekline, ki je sicer v svetu odgovorna za največ žrtev med ljudmi. V Sloveniji smo izkoreninili tudi silvatično oz. gozdno obliko stekline, ki jo prenašajo predvsem lisice, so pojasnili v upravi za veterinarstvo.

Slovenija je leta 2016 z izpolnjevanjem pogojev Svetovne organizacije za zdravje živali (OIE) postala dežela brez stekline. Zadnji primer stekline so v državi ugotovili januarja 2013.

"Kljub uspešnemu boju proti steklini pa ne smemo zaspati na lovorikah," poudarjajo in dodajajo, da sta izvajanje preventivnih ukrepov (cepljenje psov, lisic) in visoka raven ozaveščenosti nujna za ohranjanje ugodnega epizootiološkega položaja.