Prejšnji mesec so na zahodu celinske Evrope padali vročinski rekordi. Foto: EPA

"Čeprav je julij običajno najtoplejši mesec leta, je bil letošnji po naših podatkih tudi najtoplejši mesec v zgodovini, sicer za las, a je bil," je v izjavi za javnost sporočil Jean-Noel Thepaut, vodja agencije Copernicus Climate Change Service (C3S).

"Tako smo že navajeni na vročino, da normalno stanje občutimo kot ohladitev"

"Z nadaljnjimi izpusti toplogrednih plinov in posledičnim vplivom na globalne temperature bodo rekordi v prihodnje še naprej padali."

Julij 2019 je bil od prejšnjega rekorderja, julija 2016, v povprečju toplejši za 0,04 stopinje Celzija.

Vročinski val je prejšnji mesec zajel večji del Evrope. V Nemčiji so namerili rekordnih 42 stopinj Celzija, vročinski rekordi so bili tudi v Parizu.

Robert Vautard iz raziskovalnega instituta Pierra-Simona Laplacea, ki proučuje podnebno znanost, je za AFP povedal, da je bil vročinski val po zahodni Evropi tako ekstremen, da bi bile take razsežnosti brez podnebnih sprememb praktično nemogoče.

Tudi junij 2019 je bil sicer najtoplejši, odkar izvajajo meritve, po navedbah agencije C3S, ki je del EU-programa za satelitsko opazovanje Zemlje in vremena, pa je letošnje leto na splošno izjemno toplo – prav vsak od doslej izmerjenih mesecev se je uvrstil med štiri najtoplejše v zgodovini.