Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec in predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved. Po sestanku s premierjem je sindikat zamrznil protestne dejavnosti. Foto: BoBo
Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec in predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved. Po sestanku s premierjem je sindikat zamrznil protestne dejavnosti. Foto: BoBo

Stranka SLS je bila protestni shod pripravljena odpovedati, če bi vlada do 21. ure z odlokom omogočila odstrel najnevarnejših volkov. "Sedanja ureditev namreč dejansko onemogoča odstrel volkov s tem, ko kljub povečanemu številu dovoljenega odstrela na osem, ohranja posamično obravnavo vsakega volka in možnost odstrela samo točno določenih volkov. V primeru odstrela napačnega volka po sedanji ureditvi lovcu grozi kazen od 1.000 do 3.000 evrov, lovski družini pa 6.500 evrov. Ker seveda obstaja velika nevarnost za odstrel napačnega volka, se odstrel dejansko sploh ne izvaja," so zapisali v sporočilu za javnost.

Ne bom se spuščala v posamezne zahteve, te se iz dneva v dan povečujejo. Od tistih, ki so meni znane, je kar nekaj takih, ki v obstoječi zakonodaji trenutno niso mogoče ali pa ne izvedljive na tako hiter način, da bi si dovolili postavljati ultimate. Kam pa bo država prišla, če bomo poslušali ultimate, ki jih bo postavljala na neki način ulica?

Ministrica Aleksandra Pivec

"Z nesprejetjem naše zahteve za sprostitev odstrela najnevarnejših volkov vlada sprejema polno odgovornost tako za dejstvo, da jutrišnji protestni shod v Gornji Radgoni bo, kot tudi odgovornost za vse posledice tega protesta," so še dodali.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je ob robu novinarske konference po koncu mednarodne ministrske konference ob robu sejma Agra na Ptuju spomnila, da jim je v preteklih dneh uspelo to problematiko toliko umiriti, da so se o njej začeli pogovarjati za mizo.

Sindikat kmetov proteste zamrznil

Ta teden so se namreč pri predsedniku vlade Marjanu Šarcu s predstavniki Sindikata kmetov Slovenije, ki se je zaradi problematike prenamnožitve medvedov in volkov ter posledično vse pogostejših škod podal v organizacijo serije protestov, dogovorili, da bodo problematiko reševali za mizo, in to z vsemi ključnimi deležniki. Sindikat je tako proteste zamrznil, sestanek vseh deležnikov pa je načrtovan za 5. september. Predsednik sindikata Anton Medved je nekaj dni po sestanku prejel grožnje s smrtjo in požigom kmetije, zato ga trenutno varuje policija.

V SLS-u vztrajajo s protestnimi dejavnostmi, čeprav je sindikat kmetov te zamrznil. Foto: BoBo
V SLS-u vztrajajo s protestnimi dejavnostmi, čeprav je sindikat kmetov te zamrznil. Foto: BoBo

"Mislim, da smo na zelo dobri poti, da to problematiko rešujemo," je poudarila ministrica, ki ne vidi nobene potrebe po tem protestiranju.

"Ne morem mimo dejstva, da je to še vedno eno politiziranje problema, ki ne koristi prav nobenemu, še najmanj pa tistim, ki jim je namenjena Agra. To je prireditev, ki jo želimo posvetiti kmetom, s katero želimo slovensko javnost obveščati o pomenu kmeta in kmetovanja ter vzpostaviti pozitiven odnos slovenske javnosti do kmetov v državi," je dejala.

Ministrica še vedno upa, da prevlada razum, "da smo civilizirana in kulturna država, kjer bomo te probleme reševali na način, kot je primeren in spodoben".

Na protest, kot je poudarila, nima nobene možnosti vplivanja, vse skupaj pa mora biti po njenem mnenju v mejah tistega, kar je zakonsko dopustno in legitimno.

Stranka SLS je protestni shod pripravljena odpovedati, če bo vlada danes do 21. ure z odlokom omogočila odstrel najnevarnejših volkov. Foto: BoBo
Stranka SLS je protestni shod pripravljena odpovedati, če bo vlada danes do 21. ure z odlokom omogočila odstrel najnevarnejših volkov. Foto: BoBo

Pivčeva: Vlada je naredila vse, kar je lahko

Vlada je do zdaj po ministričinih besedah spremenila vse tisto, kar je skladno z obstoječo zakonodajo. "Mislim, da nobena instanca ne sme in ne more pritiskati na vlado, da spreminja tiste stvari, ki niso zakonsko skladne. Vedeti je treba, da moramo spoštovati tako nacionalno kot evropsko zakonodajo. Vsi pa smo se strinjali s tem, da je treba pogledati, ali sistemi niso takšni, da bi dajali dobre rezultate, ali vendar v prihodnje lahko tudi v zakonskih aktih kaj spremenimo," je povedala.

Kar se tiče zahtev, je treba po njenem mnenju pogledati, koliko so te legitimne in skladne z zakonodajo. "Ne bom se spuščala v posamezne zahteve, te se iz dneva v dan povečujejo. Od tistih, ki so meni znane, je kar nekaj takih, ki v obstoječi zakonodaji trenutno niso mogoče ali pa ne izvedljive na tako hiter način, da bi si dovolili postavljati ultimate. Kam pa bo država prišla, če bomo poslušali ultimate, ki jih bo postavljala na neki način ulica?" je še poudarila ministrica.

Lovci aktivno lovijo volka

Lovci v okviru interventnega zakona aktivno izvajajo lov na volka v kočevskem, notranjskem in primorskem lovskem območju. Ob koncu tedna lov intenzivno izvajajo tudi z vključitvijo večjega števila lovcev v obliki skupnih lovov. Sedem volkov se namreč lovi na podlagi interventnega zakona, en volk pa na podlagi odločbe, so sporočili iz Lovske zveze Slovenije (LZS).

Na podlagi dogovora z ministrstvom za okolje so območja, kjer je lov na volka dovoljen, razširili na območje celotnega tropa v kočevskem, notranjskem in primorskem lovsko-upravljavskem območju. Zato prebivalce teh območij pozivajo, naj o opažanju volka obveščajo krajevne lovske družine.

V avgustu lovci zaradi vegetacije in posledično slabe vidljivost zelo težko izvajajo lov na že tako previdnega volka. Foto: EPA
V avgustu lovci zaradi vegetacije in posledično slabe vidljivost zelo težko izvajajo lov na že tako previdnega volka. Foto: EPA

V avgustu lovci zaradi vegetacije in posledično slabe vidljivost zelo težko izvajajo lov na že tako previdnega volka. Vendar pa si na lovski zvezi prizadevajo za čimprejšnji odstrel, še posebej na izpostavljenih območjih, kjer je volk v preteklosti naredil največ škode, so zapisali.

V avgustu je bilo izdano dovoljenje za odstrel enega volka tudi na območju lovišč v upravljanju lovskih družin Draga in Loški Potok, ki spadata v kočevsko upravljavsko območje. Prav tako je bilo izdano dovoljenje za odstrel po dveh volkov na območju lovišč v upravljanju lovskih družin Videž Kozina, Slavnik Materija, Žabnik Obrov, Brkini, Bukovica in Prem, ki spadajo pod primorsko upravljavsko območje, ter na območju lovišč Zemon in Kozlek notranjskega upravljavskega območja.

Odstrel enega volka pa je bil dovoljen tudi v loviščih lovskega društva Javornik-Postojna, Prestranek in Trnovo. Prav tako je bil odstrel enega volka dodatno dovoljen na razširjenem območju, in sicer v loviščih lovskega društva Košana in lovskega društva Sežana v primorskem upravljavskem območju, so še sporočili z lovske zveze.

Sindikalista Medveda varuje policija