Dež naj bi do jutra ponehal. Foto: BoBo
Dež naj bi do jutra ponehal. Foto: BoBo
Železniki
V Železnikih so močno narasli vodotoki. Foto: BoBo
false
Najhuje je bilo na Tolminskem, kjer je padlo več kot 180 litrov dežja. Foto: EPA
false
Fronta se pomika proti jugu. Foto: Arso
Obilne padavine zajele Slovenijo
Močno deževje v severni, zahodni in osrednji Sloveniji

Deževalo bo predvidoma do drugega dela noči, a dež bo ponoči počasi slabel in do jutra po večini že ponehal. Kot opozarjajo na Arsu, lahko zvečer ob močnejših nalivih, predvsem v zahodni in južni Sloveniji, še hitro narastejo posamezni manjši vodotoki in hudourniki. Ob tem so mogoča razlivanja ob strugah. Še bodo naraščale tudi reke in vodotoki s povirji v Kamniško-Savinjskih Alpah, Karavankah in Pohorju ter na širšem celjskem območju. Na izpostavljenih mestih se lahko razlijejo. Zvečer in v noči na sredo bosta še naraščali reki Dravinja in Savinja, ki bosta poplavili na običajnih območjih.

Na agenciji za okolje opozarjajo tudi na nevarnost naraščanja hudournikov. Zaradi izdatnih padavin lahko v prihodnjih urah hitro narastejo tudi manjši vodotoki in hudourniki na širšem območju zgornjega Posočja, Baške grape in Davče. Hitrejše naraščanje je mogoče tudi na Koroškem, predvsem v Vitanjskih Karavankah in na Pohorju. Na izpostavljenih območjih so mogoča razlivanja.

Naraščanje rek in razlitja
Zvečer bodo naraščale tudi reke s povirji v Kamniško-Savinjskih Alpah in Karavankah. Na tem območju se lahko posamezne manjše reke in vodotoki razlijejo na izpostavljenih mestih. Na začetku noči bo naraščala reka Savinja, ki lahko v spodnjem toku poplavi na običajnih območjih, še opozarja Arso.

Padavine že čez dan povzročile obilo nevšečnosti
Na Primorskem je že dopoldne kletne in pritlične prostore poplavilo v 13 objektih v Tolminu, Zatolminu in Volčah. Kletne in pritlične prostore pa je zalilo tudi v osmih objektih v Šempetru in Vrtojbi. Težave povzroča tudi močan veter, ki je podrl drevo, ki je padlo na osebno vozilo, parkirano na parkirišču šempetrske bolnišnice. V Šempasu so morali gasilci s protipoplavnimi vrečami zaščititi najnižji del objekta osnovne šole Šempas, da so preprečili vdor vode.

Na Gorenjskem in v osrednji Sloveniji meteorna voda težave povzroča v Lescah, Škofji Loki, Hotavljah, Radovljici in Žireh. V Medvodah je narasel potok ogrožal objekte, dokler niso gasilci namestili protipoplavnih vreč in ga preusmerili nazaj v strugo.

Na Štajerskem je v Zrečah meteorna voda poplavila skladiščne prostore kmetijsko-gozdarske zadruge, v Velenju pa je voda zaradi poškodovane strehe tekla v prostore osnovne šole na Kidričevi cesti. Ogrožena je bila tudi ena od stanovanjskih hiš v Velenju, dokler niso gasilci s hitrim posredovanjem, ko so prekopali zasilni odvodni jarek, rešili položaj.

Previdno na cestah
Na avtocestah je ponekod na vozišču večja količina vode, zato svetujejo previdno vožnjo. Zaradi nanosov je zaprtih nekaj lokalnih cest, med njimi cesta Kneža-Hum. Dežuje še vedno na Idrijskem in Cerkljanskem, vendar prebivalci do zdaj niso klicali na pomoč gasilcev ali civilne zaščite.

Ponekod v Posočju je padlo že 100 litrov dežja na kvadratni meter, v Tolminu celo 180. Za osrednjo Slovenijo poročajo o približno 60 litrih na kvadratni meter. O nevšečnostih, ki so jih povzročile meteorne vode, zlasti zalivanje kleti, poročajo iz Maribora, Zreč, Tolmina, Žirov, Železnikov, Šempetra, Vrtojbe, Škofje Loke in Gorenje vasi v Poljanski dolini. V Dornavi je več kot 1.100 gospodinjstev ostalo brez električne energije.

Huda ura na Tolminskem
Obilno deževje je Tolminsko zajelo že dopoldne, meteorna voda je med drugim vdrla v kletne prostore in učilnice osnovne šole Tolmin ter poplavila objekte na Žagarjevi, Rutarjevi in Gregorčičevi ulici. O nevšečnostih zaradi močnih nalivov poročajo tudi iz Zatolmina in Volč. Tam je denimo poplavilo športno-rekreacijski center Labrca.

Močne padavine so povzročile veliko težav, na srečo pa so tolminski gasilci hitro posredovali, tako da večje škode vendarle ni, je za TV Slovenija poročal dopisnik Miloš Batistuta. Meteorna voda je vdirala v pritlična stanovanja in kleti v Tolminu in Volčah. Grozljivo je bilo predvsem v Zatolminu, kjer se je ulica dobesedno spremenila v strugo, saj se je jašek na vrhu vasi zamašil, voda pa je prebila asfalt in nadaljevala pot navzdol po ulici.

Posredovali so tolminski prostovoljni gasilci, na pomoč pa so jim morali priti še kolegi z Mosta na Soči in Kneže. Skupaj jih je v intervenciji sodelovalo trideset, je še poročal Batistuta.

Jure Rejec, poveljnik PGD-ja Tolmin, je dejal, da so imeli zalitih dvanajst objektov, s protipoplavnimi vrečami so zaščitili nekatere objekte, da jih voda ne bi zalila. Zaradi nanosov materiala so zaprte občinske ceste v vasi Zadlaz Žabče, Tolminske Ravne in Knežke Ravne, cesta Ljubinj-Kneža ter ceste do planin Polog, Pretovč in Stador.

Najbolj se je zlivalo od enajstih do trinajstih, na srečo pa se je vreme po trinajsti uri uneslo. Vodja strokovne službe pri Gasilski zvezi Tolmin Miha Vencelj je opisal razmere: "Zalilo je več kot dvajset objektov, nekaj hiš in stanovanjskih blokov. Ogroženih je bilo tudi pet kletnih stanovanj, ki jih je zalila voda. Zdaj se razmere umirjajo, voda odteka, prenehalo pa je tudi deževati."

Močne padavine v ozkih pasovih
Na agenciji za okolje so ob tem za MMC pojasnili, da se najmočnejše padavine pojavljajo predvsem v ozkih pasovih, fronta pa se pomika od severovzhoda proti jugu, medtem ko fronta na zahodu miruje, tako da se bosta staknili nekako proti večeru.

Skupna količina padavin bo do jutra predvidoma največja v severni, zahodni in osrednji Sloveniji, kjer bo večinoma padlo najmanj 50, krajevno pa tudi več kot 100 litrov dežja na kvadratni meter.

Obilne padavine zajele Slovenijo
Močno deževje v severni, zahodni in osrednji Sloveniji