Povišane koncetracije delcev se najpogosteje pojavijo pozimi. Foto: BoBo
Povišane koncetracije delcev se najpogosteje pojavijo pozimi. Foto: BoBo

Kakovost zraka se v kurilni sezoni še poslabša, zato ministrstvo za okolje in prostor opozarja, da je treba poskrbeti za redno vzdrževanje in čiščenje malih kurilnih naprav. Te so zaradi povišanih koncentracij delcev PM10 glavni krivec za slabo kakovost zraka v kurilni sezoni.

Onesnažen zrak vpliva na zdravje ljudi
Male kurilne naprave so v Sloveniji v dveh tretjinah vir delcev PM10, ki imajo škodljive vplive na zdravje ljudi, zlasti če je dni s preseganjem delcev več kot 35 na leto in če so dnevi s preseganji zaporedni. Epidemiološke raziskave dokazujejo, da lahko onesnažen zrak močno vpliva na zdravje ljudi, najpogosteje pa prizadene srce, pljuča in ožilje.

Povišane koncentracije delcev se večinoma pojavljajo pozimi, ko prevladujejo tipične anticiklonalne razmere s šibkimi vetrovi ter z izrazitimi plitvimi temperaturnimi obrati v prizemnih plasteh ozračja. Najvišje urne koncentracije delcev v dnevu se pojavljajo v jutranjih urah in zvečer, ko je prisoten temperaturni obrat, male kurilne naprave pa so aktivne.

Izdelali načrt kakovosti zraka
Občine Murska Sobota, Maribor, Celje, Kranj, Ljubljana, Novo mesto in zasavske občine so po podatkih ministrstva za okolje območja s slabo kakovostjo zraka, zato so za ta območja izdelali načrt kakovosti zraka, ki ga že uresničujejo.

Vendar pa je tudi na ostalih območjih v Sloveniji v času kurilne sezone problematika kakovosti zraka aktualna. Problematična je predvsem uporaba lesa v neučinkovitih starih kuriščih na trda goriva, kurjenje vlažnih drv in nevzdrževanje naprav.