Veter. Foto: EPA
Veter. Foto: EPA

Dopoldne je pas dežja in hladne fronte od severa prešel Slovenijo. Že zjutraj je ponekod začel pihati močen veter.

Brez električne energije

Zaradi posledic neurja z močnimi sunki vetra je prišlo do poškodb elektrodistribucijskega omrežja po nekaterih delih države.

Najhuje na območju Elektra Maribor, kjer je bilo dopoldne brez oskrbe z električno energijo nekaj več kot 10.000 uporabnikov, v Rušah, Lenartu, na Ptuju, v Radencih, Murski Soboti, Ljutomeru, Ormožu, Podvelki, Račah in Slovenski Bistrici. Največ odjemalcev je bilo brez napajanja predvsem v okolici Ljutomera.

Na območju ljubljanskega elektrodistributerja so bile težave na območju Cerknice in severno od Grosuplja.

Veter odkrival strehe in podiral drevesa

Drevesa na cesti

S prometnoinformacijskega centra so sporočali, da je močen veter na ceste podiral drevesa in nanašal predmete. Zaradi podrtega drevesa je bil močno oviran promet na štajerski avtocesti med Framom in Slovensko Bistrico proti Ljubljani, cesta Ruše–Puščava pri Činžatu pa je bila zaprta. Na smučišču Areh so zaradi močnega vetra ustavili sedežnico Pisker, poroča Radio Slovenija.

Tudi na območju Ljubljane se je zaradi močnega vetra več dreves podrlo na ceste in objekte, meteorna voda pa je zalila več objektov. V Domžalah je veter podrl drevo na lokalno cesto Študa–Ihan, gasilci pa so ga razžagali in odstranili. Gasilci so pomagali tudi v Grosupljem, kjer je veter odkril streho stanovanjskega objekta.

Tudi sreda bo vetrovna

Veter bo vztrajal tudi v sredo ‒ predvsem na Gorenjskem in v severovzhodnih krajih. Najmočneje bo pihalo v Zgornjem Posočju, pod Karavankami, v severovzhodni Sloveniji in v višjih legah, kjer bo veter dosegel najvišje hitrosti od 70 do 90 kilometrov na uro, krajevno tudi okoli 100 kilometrov na uro.

V noči na četrtek bo veter ponehal. V četrtek in petek bo precej jasno s hladnim jutrom.

Neurja tudi na Hrvaškem, Slovaškem, v Avstriji, Nemčiji

Močan dež je zajel več območij Hrvaške. V Čakovcu je veter izruval veliko drevo pri tamkajšnji srednji šoli, na območju Bjelovarja in Samoborja pa je padala toča. Na Reki ob dežju piha močen veter, ki je povzročil velike valove. V Gorskem kotarju je po dežju začelo snežiti.

Medtem je evropska mreža meteoroloških postaj za sredo razglasila rdeči alarm za območja južne in osrednje Črne gore, ker pričakujejo izjemno slabe vremenske razmere, predvsem pa močan veter. Rdeči alarm pomeni, da so nevihte zelo nevarne za ljudi in živali ter da lahko povzročijo veliko gmotno škodo.

V Avstriji močno deževje spremlja veter s hitrostjo do okoli 110 kilometrov na uro. V Zgornji Avstriji je brez elektrike ostalo okoli 11.000 gospodinjstev, na Solnograškem okoli 1500 gospodinjstev. Imajo pa v deželi težave predvsem zaradi podrtega drevja. V Predarlski oblasti opozarjajo predvsem pred nevarnostjo snežnih plazov. Preventivno so na Dunaju zaprli vse večje parke, med drugim živalski vrt Schönbrunn.

V Nemčiji močno deževje povzroča težave predvsem na jugozahodu države. V bližini mesta Trier je v vasi Aach ponoči poplavilo mestno središče. Tudi drugje so potoki prestopili bregove. Železniška povezava med krajema Trier in Perl ne obratuje, pri mestu Saarbrücken pa so zaprli del avtoceste.

V Nemčiji naj bi dež začel pojenjati šele popoldne. V Schwarzwaldu naj bi v 72 urah padlo okoli 120 litrov dežja na kvadratni meter. Veter s hitrostjo do 70 kilometrov na uro naj bi se umiril šele proti večeru.

Močan veter težave povzroča tudi na Slovaškem, kjer je na najbolj prometno obremenjenem mostu v državi – Pristavny most – prevrnil tovornjak.