Rossovo morje je zdaj največje zavarovano morsko območje na svetu. Foto: Reuters
Rossovo morje je zdaj največje zavarovano morsko območje na svetu. Foto: Reuters
Slon
Poročilo navaja, da bi se svetovna populacija sesalcev, rib, dvoživk in plazilcev od leta 2020 zmanjšala za kar dve tretjini. Foto: Reuters

Na približno 1,57 milijona kvadratnih kilometrov Južnega oceana bo s tem lov prepovedan 35 let. Okoljevarstveniki so pozdravili odločitev za varstvo območja, ki naj bi bil najbolj neokrnjen morski ekosistem na Zemlji. Upajo, da bodo temu sledila še mnoga območja v mednarodnih vodah, poroča britanski BBC.

Predlog, ki so ga predstavile ZDA in Nova Zelandija, je v Hobartu na Tasmaniji po dolgoletnih pogajanjih soglasno sprejela Komisija za ohranjanje živih morskih virov na Antarktiki (CCAMLR). Rossovo morje sicer obsega le dva odstotka Južnega oceana, vendar predstavlja dom 38 odstotkov vseh adelijskih pingvinov, 30 odstotkov vseh strakošev na Antarktiki, šestih odstotkov pritlikavih kitov ... S to odločitvijo je vse območje povsem zaščiteno. Kot del kompromisa med pogajanji bodo posebna območja, kjer bo ribolov dovoljen za raziskovalne namene.

Bo število divjih živali za kar 67 odstotkov nižje?
Medtem so raziskovalci iz Svetovnega sklada za naravo (WWF) in Zoological Society of London, ki so razvili indeks živega planeta, predstavili skrb vzbujajoče številke, saj naj bi se število divjih živali od leta 1970 do 2020 zmanjšala kar za 67 odstotkov. Analize kažejo, da je število živali leta 2012 manjše za 58 odstotkov, kot je bilo leta 1970. Torej, če se bo tako nadaljevalo, bo do leta 2020 število več kot dve tretjini manjše.

Generalni direktor WWF-a Marco Lambertini je ob tem povedal: "Bogastvo in raznolikost življenja na Zemlji sta bistvenega pomena za zapletene življenjske sisteme, ki ga podpirajo. Življenje podpira življenje samo. Vsi smo del iste enačbe. Biotska raznovrstnost je ključna, sicer bo popoln kolaps." Dodal je, da je človek popolnoma odvisen od narave, da dobi čist zrak, vodo, hrano in materiale, kot tudi navdih in srečo. Pozval je, da imamo potrebna orodja za reševanje problema, le začeti jih je treba uporabljati.

Pri WWF-ju opozarjajo, da divje vrste izginjajo hitreje kot kdaj koli prej. Poročilo navaja glavne nevarnosti, ki so povezane s človeško dejavnostjo. Sem sodi izginjanje habitatov do uničevanja in čezmernega izkoriščanja prosto živečih vrst.