Pri društvu Eko Anhovo se sprašujejo, zakaj se je voda penila, kot bi vanjo vlili čistilo. Foto: Eko Anhovo
Pri društvu Eko Anhovo se sprašujejo, zakaj se je voda penila, kot bi vanjo vlili čistilo. Foto: Eko Anhovo

"Imamo celo vrsto pomislekov, eden izmed njih je, da je ta vodovod speljan preko tovarniškega dvorišča. Očitno tam stvari ne tečejo najbolje, da lahko pride do prelivov, kot je prišlo. Zato se ne navdušujemo najbolj nad tem, da bi vodovod ponovno tekel tako, kot je doslej. Če pa bi že dali dovoljenje za njegovo uporabo, bi zahtevali reden monitoring nad to pitno vodo," je po obisku v Anhovem povedal direktor Nacionalnega instituta za javno zdravje (NIJZ) povedal njegov direktor Milan Krek.

Sorodna novica V Anhovem onesnažena voda: rjava in bazična kot pralni praški

NIJZ predlaga uporabo drugega vodnega vira, ki bi na daljši rok zagotovil kakovostno pitno vodo prebivalcem Anhovega. Krajani sami se zavzemajo, da bi vodovod do Anhovega zgradili iz zajetja Mrzlek, ki s pitno vodo oskrbuje prebivalce Goriške in Goriških Brd.

Civilna iniciativa zahteva odgovore

V Civilni iniciativi Danes, katere člani so v analizo poslali prve vzorce onesnažene vode, imajo še dodatne zahteve. "Zahtevamo, da se za šestvalentni krom raziščejo stopnja in obseg onesnaženosti, izvor onesnaženja ter kje in v kakšnih količinah nastaja. Prav tako zahtevamo, da se ugotovita obseg in trajanje onesnaževanja ter se aktivno sanira okolje in prepreči potencialno ponovno onesnaženje," je povedal Miha Stegel. Zahtevajo vzorčenje in podrobno neodvisno analizo tal ter prisotnosti težkih kovin v premeru treh kilometrov od točke onesnaženja.

Krek se je medtem zavzel za neodvisno preiskavo in ugotavljanje odgovornosti za onesnaženje pitne vode.

Krek tudi o problematiki sosežiga odpadkov

Direktor NIJZ-ja se je želel osebno seznaniti s tamkajšnjimi razmerami glede onesnaženja okolja, zato se je najprej srečal s prebivalci Anhovega, nato pa so mu predstavniki civilnih iniciativ in zdravniki predstavili širšo problematiko onesnaževanja v srednji Soški dolini. Tako so spregovorili tudi o načrtovanem sosežigu odpadkov v cementarni Salonita Anhovo, čemur okoliški prebivalci ostro nasprotujejo.

Direktor NIJZ-ja Milan Krek. Foto: MMC RTV SLO
Direktor NIJZ-ja Milan Krek. Foto: MMC RTV SLO

"Tako obremenjeno okolje, kot je srednja Soška dolina, se ne sme obremenjevati z dodatnimi onesnaževali, prav tako se mora pri tehtanjih o novih obremenitvah nujno upoštevati previdnostno načelo zaradi zaščite človeških življenj in vsega živega," je v izjavi povedala zdravnica iz zdravstvenega doma v Desklah Nevenka Mlinar.

Do onesnaženja pitne vode v Anhovem je prišlo 24. julija zjutraj, potem ko je, kot je ob pregledu ugotovila inšpekcija, zaradi napake pri obratovanju industrijske čistilne naprave družbe Eternit industrijska odpadna voda iz bazena za mehansko prečiščeno odpadno vodo odtekala v vodovodno omrežje. Napako so isti dan odpravili. Kljub vsem prizadevanjem pa uporabniki vodovoda v Anhovem še po treh tednih lahko pijejo le vodo, ki jim jo pripeljejo z gasilsko cisterno.