Po požaru v predelovalcu sveč Eko Plastkomu ni več nobenih okoljskih nevarnosti. Foto: RTV SLO
Po požaru v predelovalcu sveč Eko Plastkomu ni več nobenih okoljskih nevarnosti. Foto: RTV SLO

V dveh od petih vzorcev je analiza sicer pokazala prisotnost dioksinov in dioksinom podobnih polikloriranih bifenilov (PCB), vendar pod mejnimi vrednostmi, zato je inštitut (NIJZ) preklical že izdana priporočila.

V njih so med drugim zapisali, naj prebivalci vrtnin in sadja, ki bi glede na doseženo stopnjo rasti oz. zrelosti že bili primerni za uporabo in se ne dajo ustrezno olupiti, ne uporabljajo, intenzivno gibanje na prostem, zlasti dejavnosti, pri katerih se zelo praši, pa so odsvetovali.

Kljub temu NIJZ svetuje, da Ljutomerčani listnato zelenjavo, solato, radič, špinačo, blitvo, peteršilj, zeleno in podobno, ki je rasla ob požaru, odrežejo in zavržejo med komunalne odpadke, ne pa v kompost ali med biološke odpadke. Zelenjava, ki je zrasla po požaru, ter vsa druga zelenjava in sadje so varni za uživanje.

Zelenjavo po potrebi dodatno očistite
Hkrati pa opozarjajo, naj prebivalci zelenjavo in sadje pred uporabo temeljito operejo, po potrebi oščetkajo in s tem odstranijo ostanke zemlje in prahu. Odrasli naj pazijo, da otroci ne dajejo zemlje in trave ter umazanih rok v usta, po dejavnostih na prostem naj si pred vstopom v stanovanje očistijo ali zamenjajo obutev, si dobro umijejo roke, pazijo pa naj tudi, da bodo tako ravnali tudi otroci.

Ob skrbnem upoštevanju navedenih higienskih priporočil igre na travi, zemlji in pesku niso več odsvetovane, je še sporočil NIJZ.