Spomnimo, 2. januarja je s panamske ladje MSC Zoe, ki velja za eno največjih tovornih ladij na svetu, nedaleč od nemškega otoka Borkum v Severnem morju v slabem vremenu popadalo več kot 300 zabojnikov.

Te je zaneslo v nizozemske vode, preden jih je naplavilo na obale nizozemskih otokov Terschelling in Vlieland, kjer so se odprli, iz njih pa je popadalo več predmetov, vključno z na desetinami plazemskih televizorjev, žarnic, avtomobilskih delov, Ikejinega pohištva, kosov oblačil in igrač. Obalna straža je ladje, ki so se zadrževale na območju, posvarila, da so v nekaj zabojnikih tudi nevaren material in kemikalije; med drugim so našli peroksid.

So se okužile s kemikalijami?

Nizozemski raziskovalci zato sumijo, da bi bile za ptice lahko usodne kemikalije, ki so se razlile iz zabojnikov. Možnost, da bi se zastrupile s plastiko, so ovrgli, saj je ta material težko zaužiti.

Mardik Leopold z Univerze v Wageningenu je dejal, da je 20.000 poginulih ptic le ocena, saj so izračunali, koliko njork se običajno zadržuje na nizozemski obali. Približno polovico trupel so našli na obali, polovico pa v morju.

Ob nizozemski obali še vedno poteka iskanje padlih zabojnikov. Foto: EPA
Ob nizozemski obali še vedno poteka iskanje padlih zabojnikov. Foto: EPA

Vzroka za tako velik pogin živali ne pozna, a dejstvo, da so se trupla začela pojavljati v istem času, kot je prišlo do nesreče ladje, ni naključno, meni. Dodal je, da bi lahko imele tankokljune njorke zaradi slabega vremena sicer težave z iskanjem hrane, a če bi bil to glavni vzrok pogina, težava ne bi bila omejena le na obalo Nizozemske, piše BBC. Zato ugiba, da so ptice najverjetneje zaužile parafin ali palmovo olje, ki se je razlilo iz zabojnikov.

Nekaj sto ptic so rešili in zanje skrbijo v zatočiščih. Nekatere so tako šibke, da jih morajo hraniti po cevki.