Nova Zelandija je bogata z gozdovi. Foto: EPA
Nova Zelandija je bogata z gozdovi. Foto: EPA
Helen Clark
Nov okolijski načrt je predstavila novozelandska premierka. Foto: EPA

To je napovedala novozelandska premierka Helen Clark, ki dodaja, da bo država uravnotežila gospodarski in družbeni razvoj s skrbjo za okolje in narod.

Napovedala je več ukrepov, o katerih druge države po njenih besedah niti ne razmišljajo. Med njimi je tudi napoved, da bodo do leta 2012 v državi povečali delež uporabe biogoriv na 3,4 odstotka.

Tudi vladne agencije naj bi uporabljale energetsko učinkovitejša prevozna sredstva in poslopja ter do okolja prijazne proizvode, kot je recikliran papir.

Z obsežno kampanjo bo vlada skušala gospodinjstvom pomagati varčevati z energijo in hkrati spodbujala uporabo do okolja prijaznih tehnologij v industriji in kmetijstvu.

Opozicija načrt vlade označuje za smešnega in meni, da bo imel zanemarljiv učinek na segrevanje ozračja. Nevladno ekološko združenje podjetnikov Gospodarski svet Nove Zelandije za uravnotežen razvoj pa meni, da gre za načrt, ki bo zagotovil dolgoročno uspešnost države.

Nova Zelandija se trudi s temi ukrepi izpolniti obveze, ki si jih je naložila s podpisom kjotskega protokola. Ta podpisnice zavezuje, da do leta 2012 emisije toplogrednih plinov znižajo na raven iz leta 1990.