Sodeč po popravljenih podatkih, Lafarge svojo okolico onesnažuje precej manj kot prej. Foto: MMC RTV SLO
Sodeč po popravljenih podatkih, Lafarge svojo okolico onesnažuje precej manj kot prej. Foto: MMC RTV SLO

Aktivisti Eko kroga so namreč pri pregledovanju podatkov o vrednostih emisij Lafargea cementa ugotovili, da je Agencija za okolje (Arso) objavila spremenjene podatke o skupnih vrednostih cementarne za leto 2009, poroča Dnevnik.

Ugotovili so, da so nove objavljene vrednosti benzena (za 1.345,2 kilograma manj) in težkih kovin kar za dva- do trikrat nižje od tistih, ki jih je Arso objavil oktobra lani.
V Eko krogu pravijo, da o namenih Arsa sicer ne želijo špekulirati, ampak da vseeno ni dober znak, če po letu dni interpretacije podatkov, ko se izkaže, da je Lafarge izpostavljen, ugotoviš, da si se zmotil za od dva- do trikrat.

Krivda je na strani ZZV-ja Maribor
Na Arsu pojasnjujejo, da so pri pregledih ocen ugotovili, da je pooblaščeni izvajalec obratovalnega monitoringa, Zavod za zdravstveno varstvo (ZZV) Maribor, napačno izračunal letne emitirane količine nekaterih občasno merjenih parametrov.

"Izmerjeno vrednost masnega pretoka emisije snovi v zrak, ugotovljeno pri vsaki izmed občasnih meritev, je pooblaščenec pomnožil s celotnim številom obratovalnih ur. Ker je bil masni pretok, izražen v gramih na uro, večkrat pomnožen s celotnim letnim številom obratovalnih ur, je bil objavljen podatek o letni količini emisije v zrak previsok za od dva- do trikrat," pravijo na agenciji in dodajajo, da so zaradi tega zdaj objavljeni podatki tudi bolj verodostojni.
Posodobili pa so tudi podatke za Salonit Anhovo, in sicer so iz enakih razlogov namerili previsoke letne emisije.
A se niso zmotili pri izmerjenih vrednostih benzena (1.762 kilogramov), ki so Salonit Anhovo tako potisnile na nečastno prvo mesto največjega onesnaževalca z benzenom v Sloveniji, Lafarge pa je na tretjem mestu.
Lafarge se je obregnil v ekologe
"Ne moremo se znebiti občutka, da bi zato, ker nobeno dejstvo v zadnjih nekaj letih ne potrjuje njihovih trditev, radi ustvarili vtis, da gre za zelo zapletene zarote. In po tej teoriji naj bi zdaj cementarna v Trbovljah ne samo izkrivljala podatke o lastnih izpustih, temveč poskrbela še za izkrivljanje podatkov konkurenčne cementarne," pa so v Lafargeu dejali za Finance.