Več kot polovica nezadostnih količin vode v Jemnu se rabi za ohranjanje odvisnosti od prežvekovanja listov kata. Foto: EPA
Več kot polovica nezadostnih količin vode v Jemnu se rabi za ohranjanje odvisnosti od prežvekovanja listov kata. Foto: EPA
Jemen
Jemen si ne more privoščiti gradnje namakalnega sistema, zemlja pa je vedno bolj suha. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Podzemeljski vodni viri, od katerih je v Jemnu odvisno 24 milijonov ljudi, počasi presihajo. V nekaterih predelih države utegnejo brez vode ostati v nekaj letih. Pomanjkanje vode bi se v tej nerodovitni in prenaseljeni državi lahko izkazalo za bolj nevarno kot preporod Al Kaide v Jemnu.

Dostava vode vsakih 45 dni
Pomanjkanje vode je velika težava na Bližnjem vzhodu, v Jemnu, revni državi brez zakonov, pa še toliko bolj resna in težje rešljiva. V nasprotju z nekaterimi bogatimi sosedi, kot sta Savdska Arabija in Združeni arabski emirati, Jemen nima denarja za postavitev namakalnega sistema. V nekatere predele vlada zdaj vodo dostavlja le vsakih 45 dni. V zadnjih štirih letih se je tržna cena vode podražila za štirikrat, kar vedno več ljudi sili v ilegalno vrtanje.

Vse skupaj še dodatno slabša proliferacija dreves kat, ki so po večini države zamenjala preostale rastline, saj je za njihovo rast potrebno veliko vode. Liste kata skoraj vsak dan prežvekuje večina moških (in nekatere ženske) v Jemnu zaradi njihovega blagega omamnega učinka.

Vlada brez moči zunaj prestolnice
Oblast je skušala zajeziti ilegalno vrtanje kmetov, ki gojijo kat, a brez uspeha, saj zunaj prestolnice Sana nima prave oblasti. Medtem so vodnjaki suhi, v izsušeni zemlji pa se pojavljajo zlovešče odprtine, nekatere dolge več sto metrov. "Vsako leto moramo vrtati globlje, da pridemo do vode," so obupani kmetje.

Pomanjkanje vode je že povzročilo spore med plemeni in upore na severu ter separatističnem jugu države, kar otežuje prizadevanja vlade o sistematičnem reševanju težave. Številni predeli so namreč prenevarni, da bi tja poslali vladne inženirje ali hidrologe.

Za pomanjkanje krivo tudi naraščanje prebivalstva
Srž krize z vodo je naraščanje prebivalstva. V zadnjega pol stoletja se je število Jemencev povečalo za štirikrat, v naslednjih 40 letih naj bi se še potrojilo na skupno 60 milijonov prebivalcev.

"Kat mafija" grozi
Tisočletja so Jemenci ohranjali tradicijo namenske uporabe vode. Kmetje so bili odvisni predvsem od deževnice in plitkih vodnjakov. Tradicionalno poljedelstvo je začelo propadati sredi 60. let prejšnjega stoletja, ko je Jemen preplavilo poceni tuje žito. Številni kmetje so ostali brez dela. Druge pridelke je začel zamenjevati kat, ki ga jemenska vlada kljub uničujočemu učinku podpira. Uvažanje kata je ilegalno, močni pridelovalci rastline, znani kot "kat mafija", pa grozijo s sestrelitvijo letal, ki bi v državo dostavljala večje količine poceni kata iz tujine.