Večina tamkajšnje skupnosti, ki jih bo jez najbolj ogrozil, ne ve nič o obsežnem projektu na njihovem območju. Foto: EPA
Večina tamkajšnje skupnosti, ki jih bo jez najbolj ogrozil, ne ve nič o obsežnem projektu na njihovem območju. Foto: EPA
Jez Asuan
Največji v Afriki je jez Asuan v Egiptu, kjer hidroelektrarna proizvede 2.100 MW energije. Foto: EPA

Jez Gibe III, ki je vreden okoli 1,4 milijarde evrov in so ga začeli graditi leta 2006, naj bi Etiopiji pomagal premagovati težave s pomanjkanjem elektrike, državi na Afriškem rogu pa celo omogočil, da postane izvoznica električne energije.

Jez gradijo na reki Omo, ki se z juga Etiopije steka v jezero Turkana na severu Kenije. Hidroelektrarna, ki ji bo ogromen jez služil, naj bi proizvedla 1.800 megavatov energije in s tem skoraj podvojila trenutno zmogljivost 2.000 MW. Tako Turkana kot spodnja dolina reke Omo sta na UNESCO-vem seznamu svetovne dediščine.

Ribištvo in kmetijstvo bosta propadla
Nevladna organizacija Survival international group, ki se bori za tradiconalne skupnosti po svetu, opozarja, da bo jez v Etiopiji ogrozil več kot 200.000 prebivalcev, ki so za svoje preživetje odvisni od ribištva in kmetijstva, saj bo zaradi jezu ustavljeno naravno letno poplavljanje poljedelskih površin, zredčile pa naj bi se tudi ribje jate.

Direktor omenjene organizacije Stephen Corry je dejal, da bo jez povzročil razdejanje katastrofalnih razsežnosti za skupnosti, ki živijo v dolini reke Omo. Jez naj bi ustvaril 150 kilometrov dolgo jezero.

Nevladna organizacija Mednarodne vode pravi, da bo jez pol milijona najbolj ogroženih ljudi pahnil v lakoto in spore, saj bo ogroženih še 300.000 ljudi, ki živijo ob jezeru Turkana v Keniji. "Gibe II je najbolj uničujoč jez, ki se gradi v Afriki," je opozoril Terri Hathaway, ki vodi program za Afriko pri organizaciji.

Vlada brani koristi za vso državo
Skupina nevladnih organizacij je na svetovnem spletu sprožila peticijo proti jezu in ob tem zahodne donatorje ter banke pozvala, da prenehajo financirati obsežen projekt. Etiopska vlada se za financiranje gradnje jezu pogovarja s Svetovno banko, Afriško razvojno banko, Evropsko investicijsko banko in italijansko vlado.

Jez naj bi gradilo italijansko gradbeno podjetje Salini Costruttori, ki je zgradilo tudi manjši jez Gibe II, katerega del se je zrušil deset dni po tem, ko so ga odprli januarja letos, na svoji spletni strani navaja Survival International.

Etiopska vlada zanika, da se bo zaradi jezu spremenila skupna količina vode na tem območju in zatrjuje, da bo jez zagotovil reden pretok vode skozi vse leto. Tewolde Gebre Egziabher, ki vodi vladno okoljevarstveno agencijo, trdi, da bo projekt prinesel koristi vsej državi, tamkajšnjim skupnostim in celo sosednjim državam, zato bo po njegovih besedah prevladal nad manjšimi težavami, ki pa niso dolgoročne.