Olimpija je bila nevarno ogrožena. Foto: Reuters
Olimpija je bila nevarno ogrožena. Foto: Reuters

Nikogar ni, da bi nam pomagal ...

Klic na pomoč prebivalca Evie
Požar na Peleponezu
Samo v soboto se je razplamtelo 70 novih požarov. Foto: EPA
Grčija v plamenih

V državo, kjer so zaradi divjanja več kot 200 gozdnih požarov razglasili izredno stanje, na pomoč z letali in helikopterji prihajajo iz 11 držav.

Grčija je za pomoč zaprosila tudi Evropsko unijo, na pot pa se je že podalo 500 vojakov. Letalsko pomoč so med drugim obljubile Francija, Nemčija, Španija in Nizozemska. Pozivom se je odzvala tudi Slovenija, ki bo v Grčijo poslala helikopter Slovenske vojske in šest članov posadke. Za slovensko vojsko to ne bo prvo posredovanje letos, saj je že priskočila na pomoč pri gašenju požarov v Makedoniji in na Kosovo.

V državi so zaradi divjanja požarov razglasili izredno stanje. Najhuje je na polotoku Peloponez, ki so ga grški mediji označili kar za krematorij, na katerem ognjeni zublji ogrožajo več vasi.

Z ogromnimi napori je gasilcem uspelo zaustaviti ogenj, ki je divjal na hribu nad Olimpijo, rojstnim krajem olimpijskih iger. Pred ognjem so rešili tudi muzej v tem antičnem mestu in po trditvah oblasti so delovali vsi protipožarni sistemi, ki so jih obnovili za olimpijske igre leta 2004. Pri gašenju je sodelovalo šest letal, dva helikopterja in 45 gasilcev, že pred tem pa so iz bližnjih vasi evakuirali prebivalce.

Obupani klici na pomoč
Največji smrtni davek je divjanje požarov zahtevalo v vaseh v bližini mesta Zaharo na zahodni obali Peloponeza, od koder gasilci ves čas sprejemajo obupane klice prebivalcev, ki so ujeti v ognjenem obroču. Najmanj devet ljudi je umrlo v avtomobilih, ko so poskušali pobegniti pred ognjem, zaradi nesreče, ko je eno izmed vozil trčilo v gasilski avtomobil, pa je bila cesta nekaj časa tudi zaprta. V reševanju so umrli tudi najmanj trije gasilci.

Župan Zahara Pantazis Chronopoulos je prestrašeno dejal: "Situacija je strašljiva, saj je hitrost, s katero se ogenj širi, neverjetna."

Zaprta je tudi glavna avtocesta med Atenami in bližnjim letališčem, policija pa sumi, da je na delu več požigalcev, zato so že pridržali nekaj osumljencev. Na jugu Grčije so nekega 65-letnega moškega obtožili požiga in umora zaradi požara v Areopolisu, v katerem je umrlo šest ljudi, v mestu Kavala pa so zaradi domnevnega požiga prijeli dva najstnika.

"Požigalci bodo kaznovani!"
Premier Kostas Karamanlis, ki se mora braniti pred kritikami, da je bil odziv vlade prepočasen, je ob obisku ogroženih območij dejal, da so priča neponovljivi tragediji, in obljubil, da bo vse, ki so namerno podtikali ogenj, pričakala roka pravice. "Nihče nima pravice jemati človeških življenj in uničevati okolja, uničevati naše dežele."

Zaradi divjanja požarov je prekinjena volilna kampanja za prihajajoče splošne volitve, zna pa se zgoditi, da bo premaknjen tudi datum volitev. Požari so po večini posledica vročega in suhega poletja, v katerem so se temperature pogosto dvignile do 40 stopinj Celzija.

C. R.

Nikogar ni, da bi nam pomagal ...

Klic na pomoč prebivalca Evie
Grčija v plamenih