Afriška razvojna banka želi podeseteriti afriško proizvodnjo energije iz obnovljivih virov. Foto: Reuters
Afriška razvojna banka želi podeseteriti afriško proizvodnjo energije iz obnovljivih virov. Foto: Reuters
false
Premog ubija, sporoča protestnik. Foto: Reuters
false
Afrika ima velik potencial za pridobivanje elektrike z obnovljivimi viri. Foto: EPA

"Afrika je sita tega, da je v temi," je na podnebni konferenci v Parizu dejal Adesina. Kar dve tretjini Afričanov namreč trpita za pomanjkanjem elektrike. A Adesina želi cilj doseči tako, da rast ne bi temeljila na ogljiku, pač pa na obnovljivih virih energije.

T. i. afriška iniciativa za obnovljivo energijo bi do leta 2030 skoraj podeseterila količino obnovljive energije, ki jo Afrika proizvaja, na 300 gigavatov, je dejal Adesina na pariški konferenci o podnebnih spremembah. Projekt podpira Afriška unija s 54 članicami, je dejal nekdanji nigerijski minister za kmetijstvo, ki je vodenje AfDB-ja prevzel septembra letos.

Banka bo tako vložila 12 milijard ameriških dolarjev v energetske projekte po vsej celini v naslednjih petih letih, kar bi pritegnilo še od 40 do 50 milijard dolarjev iz zasebnega sektorja, je dejal Adesina.

AfDB bi poleg tega sodeloval z drugimi energetskimi iniciativami, kot je ameriška, vredna sedem milijard dolarjev, projekti Evropske unije, Velike Britanije in drugih, s čimer bi se povečalo njihovo vlaganje v energetski sektor.

Svetovna podnebna konferenca v Parizu, na kateri sodeluje 150 držav, se nadaljuje. Če je bil včerajšnji dan namenjen voditeljem držav, je bil danes dan za pogajalce in okoljevarstvenike, je za Radio Slovenija poročala Erika Štular. Ti so predstavili svoje zahteve po popolni odpravi izpustov, 100-odstotni obnovljivi energiji, dolgoročnih zavezujočih ciljih, pri čemer so ambicioznejši od politikov. Tudi ti pa so napovedali nove zaveze v boju proti ogrevanju ozračja, vsi so poudarili nujnost ukrepanja, kar je ustvarilo pozitivno ozračje, je dejal Wendel Trio, direktor koalicije 120 podnebnih organizacij CAN Europe.

Med novimi pobudami odmevata indijska pobuda o zavezništvu za krepitev sončne energije in pobuda o podvojitvi vlaganj v raziskave in razvoj čistih tehnologij, ki jo financira tudi Bill Gates. Nevladne organizacije pa so posebej pozdravile napovedi nekaterih razvitih držav o financiranju projektov v najrevnejših članicah.

V torek je tudi francoski predsednik Francois Hollande po srečanju z več afriškimi voditelji napovedal vlaganje več milijard evrov v obnovljivo energijo in okoljske projekte po Afriki v naslednjih petih letih.

Več BDP-ja za obnovljive vire
Po poročanju Reutersa bo banka tudi sodelovala z afriškimi državami pri njihovem povečanju deleža bruto domačega proizvoda, ki ga namenjajo energetskemu sektorju, z 0,49 odstotka na okoli 3,5 odstotka. Tako bi za energetske projekte zbrali več kot 50 milijard dolarjev.

Ob tem morajo države izvesti temeljne reforme v energetskem sektorju. Zagotoviti morajo, da se subvencije za fosilna goriva preusmerijo na obnovljivo energijo. Adesina je dejal, da ne manjka zasebnih sredstev za energijo v Afriki, a da je treba ob tem zagotoviti ustrezne politike in nadzor.

Iniciativa posega v samo srce razprave na podnebni konferenci o tem, kako prepričati države v razvoju, da preskočijo cenejše pridobivanje energije, temelječe na ogljiku, in se osredotočijo na vire, ki povzročajo majhne izpuste, kar je po mnenju številnih ključno za upočasnitev globalnega segrevanja.

Kljub potencialu težave z elektriko
Afrika ima pri tem več možnosti, in sicer na področju hidroenergije, sončne, vetrne in geotermalne energije ter biomase, kljub temu pa okoli 640 milijonov ljudi oziroma okoli 68 odstotkov afriškega prebivalstva trpi za pomanjkanjem elektrike.

Medtem ko Afrika proizvaja 160 gigavatov elektrike, se jih le 35 proizvede s pomočjo obnovljivih virov.