Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

S strahom upirajo pogled v nebo, saj so popoldne napovedane nove padavine. "Ob morebitnem ponovnem deževju se zna sprožiti še kakšen plaz," je za Slovensko tiskovno agencijo povedal vuzeniški župan Franjo Golob.

V Vuzenici sta meteorna voda in blato zalila pred dnevi obnovljene prostore vrtca. "Za otroke iz vrtca je zdaj dva dni zagotovljeno varstvo v prostorih bližnje osnovne šole. Upamo, da nam bo do konca tedna uspelo izsušiti vrtec v takšni meri, da bodo lahko šli otroci nazaj, saj se prihodnji teden začne pouk in bo šola polna," je dejal.

V šoli je meteorna voda zalila kletne prostore, ki so jih zdaj že očistili, medtem ko je okolica šole še polna mulja.

Zaradi poplavljenih hiš sta se začasno izselili dve družini, poškodovanih je okoli 40 kilometrov cest, a jim je do danes že uspelo zagotoviti njihovo prevoznost. "Prevozna je tudi državna cesta skozi našo občino, železniška proga pa bo po za zdaj dostopnih podatkih zaprta še najmanj 14 dni zaradi treh plazov," je še povedal Golob.

Gmotna škoda je po njegovih ocenah večja od škode ob poplavah leta 2012, čeprav Drava tokrat ni prestopila svojih bregov. Takrat je namreč zalilo predvsem območje ob reki, sobotno neurje pa je zajelo širše območje Vuzenice in še dva zaselka.

Na Muti očistili večino cest in vodotokov
Neurje z močnimi nalivi je v soboto prizadelo tudi območje sosednje občine Muta. Kot je za Slovensko tiskovno agencijo povedal župan Mirko Vošner, jim je uspelo očistiti že večino cestišč in vodotokov, da se ne povzroča dodatna škoda. "Na terenu so komisije za ogled in odpravo posledic ter tudi posebna komisija za ugotavljanje vzrokov, ker vsi vzroki niso izključno naravni. V preteklih desetletjih smo s kakšnimi posegi pri hišah, vodotokih in tako naprej sami poslabšali razmere," je dejal.

Popolnoma neprevozna ostajata le dva kilometra ceste, a je ta med prometno manj obremenjenimi. "Življenje se znova vrača v ustaljene okvire," je povzel župan.

V občini Muta je bilo poplavljenih več kot deset hiš, od tega dve huje. Iz ene od teh se je morala družina izseliti, a župan pričakuje, da se bo lahko kmalu vrnila na svoj dom. "Čakamo izvedenca gradbene stroke, da oceni varnost objekta. Včeraj pozno zvečer nam je uspelo odstraniti vso zemljino, ki jo je prinesel plaz, in je omogočen dostop do hiše," je pojasnil.

Težave zaradi neurja so imeli tudi v Črni na Koroškem, a so te po besedah županje Romane Lesjak v večini že odpravljene. "Ceste so prevozne, odvažamo nagrmaden material in ocenjujemo škodo. Če ne bo kaj hujšega, bomo to preživeli," je dejala.

Koroška po neurju