Po potresu so bile v Kraljevu poškodovane številne zgradbe. Foto: EPA
Po potresu so bile v Kraljevu poškodovane številne zgradbe. Foto: EPA

Žarišče potresa je bilo 10 kilometrov severno od mesta Kraljevo, ki je bilo tudi najbolj prizadeto, saj je potres tam poškodoval številne stavbe. V nekaterih delih mesta še vedno ni električne energije in vode, poškodovana je tudi bolnišnica, a na srečo ni bil ranjen noben pacientov. Prekinjene so telefonske linije, zelo oslabljeni pa so tudi signali prenosnih telefonov. Srbska televizija RTS je oddajanje preselila v sosednji Čačak, saj iz svojih prostorov v Kraljevu ne more delovati.

Srbski notranji minister Ivica Dačić, ki je okoli 4. ure zjutraj že prispel v Kraljevo, je sporočil, da sta v potresu umrla zakonca, stara približno 50 let, iz naselja Grdica pri Kraljevu, saj se je nanju zrušila streha. Najmanj 50 ljudi je bilo ranjenih. Dačić je ocenil, da na stavbah v mestu ni večje škode, večina prebivalcev pa ima tudi električno energijo. "Najpomembneje je, da se ljudje pomirijo, da ne bo panike in vznemirjenja, in da delujejo vse mestne strukture," je povedal notranji minister in dodal, da so mestne oblasti že oblikovale izvedenske ekipe, ki preučujejo obsežno škodo.

Dačić je napovedal, da bo v bolnišnici obiskal poškodovane prebivalce Kraljevega, nato pa še vse vasi, ki so bile poškodovane v potresu. Ob tem je povedal, da je tudi v okoliških vaseh poškodovanih nekaj ljudi, ter izrazil upanje, da ne bo slabih novic.

Potres čutili tudi v Beogradu
Tresenje tal okoli 2. ure ponoči so čutili tudi v Beogradu, kjer potres na stavbah sicer ni povzročil škode, je pa v posameznih predelih prestolnice zmanjkalo električne energije. Potres so čutili tudi v Novem Sadu in v sosednji Makedoniji.

Direktorica republiškega seizmološkega urada Slavica Radovanović je za B92 povedala, da je bilo po glavnem sunku čutiti še številne manjše popotresne sunke, ki pa jih pričakujejo še danes in v prihodnjih dneh. Novih močnejših potresov ni pričakovati. Iz sektorja za izredne razmere na srbskem notranjem ministrstvu so sporočili, da so pomoč Srbiji že ponudili kolegi iz pristojnih služb v Sloveniji, Makedoniji in Črni gori, a dodali, da ima Srbija za odpravljanje posledic potresa dovolj lastnih kapacitet.

Tresenje tal tudi v Grčiji
Tla so se ponoči zatresla tudi v Grčiji. Potres z močjo 5. stopnje po Richterjevi lestvici je imel žarišče pod morsko gladino, približno 350 kilometrov severno od Aten, ni pa zahteval žrtev ali gmotne škode.