Minister je pozval h kupovanju hrane slovenskega izvora. Foto: Pixabay
Minister je pozval h kupovanju hrane slovenskega izvora. Foto: Pixabay

Minister je na vladni novinarski konferenci vse deležnike v prehranski industriji in potrošnike pozval, naj odkupujejo in prodajajo oziroma kupujejo hrano slovenskega izvora, saj tako lahko ogromno pomagajo sektorju.

"Koronska kriza je kmetijstvo kot panogo zelo prizadela, čeprav ta deluje normalno, saj želimo imeti polne police in zagotavljati prehransko varnost. Hrane je dovolj, ni potrebno panično nakupovanje in kopičenje zalog," je dejal. Opozoril pa je: "Pridelki in živali ostajajo na kmetijskih gospodarstvih. Zato prosimo vse deležnike, da solidarno prispevajo k temu, da se hrana slovenskega izvora odkupuje in prodaja, potrošnike pa, da izberejo hrano lokalnega izvora."

sta prizadela zdravstvena kriza in afriška prašičja kuga. Foto: BoBo
sta prizadela zdravstvena kriza in afriška prašičja kuga. Foto: BoBo

Bo vlada prašičerejcem odobrila pomoč?

Na predlog ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo vlada danes odločala o finančni pomoči pri reji prašičev v višini 700.000 evrov, ki bi jo izplačali še letos. Ta sektor ima velike težave ne le v Sloveniji, temveč po vsej Evropi, tako zaradi krize kot zaradi afriške prašičje kuge.

Tradicionalni slovenski zajtrk tokrat doma

Ob dnevu slovenske hrane, ki ga praznujemo od leta 2012 vsak tretji petek v novembru, poteka tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Prvič so kruh z maslom in medom, mleko in jabolko otrokom v osnovnih šolah in vrtcih za zajtrk ponudili leta 2011, v devetih letih so v šolah in vrtcih razdelili več kot 2,5 milijona takšnih zajtrkov. Letos bo ta zaradi epidemioloških razmer po Podgorškovih besedah potekal doma, takoj ko bo mogoče, pa se bo ponovil v šolah, je povedal Podgoršek. V petek bodo delavcem v zdravstvu v zahvalo za njihov trud razdelili več kot 42.000 slovenskih jabolk.

Koline so dovoljene, a ob primernih ukrepih

Podgoršek je spomnil še na to, da je pred nami čas kolin. Te kljub covidu-19 ostajajo dovoljene, a je pozval, naj se izvajajo na podlagi priporočil in ukrepov, ki jih predpisuje Nacionalni inštitut za javno zdravje.