Most čez reko Reko pri Dolnjem Zemonu. Foto: Primož Rojc
Most čez reko Reko pri Dolnjem Zemonu. Foto: Primož Rojc
Vreme in stanje na cestah

Tukaj si lahko preberete vremensko napoved in preverite stanje na slovenskih cestah.

Reke in manjši vodotoki v večjem delu države zaradi kombinacije dežja, tajanja snega in zamrznjenih tal hitro naraščajo. Za ta letni čas je takšna količina padavin sicer običajna, če bi šlo za sneg, za dež pa je še nekoliko zgodaj. Zato so tudi tako hitri porasti vodotokov, kot jih spremljamo trenutno, nekoliko neobičajni, pravijo na Agenciji RS za okolje. Ponoči se bodo padavine ponovno nekoliko okrepile, predvsem na jugu države so možne tudi nevihte s krajevnimi nalivi. Meja sneženja se bo spustila do okoli 800 m nad morjem. Do jutra pa bodo padavine oslabele.

Razlivanje rek in hudournikov

Arso je za porečje Reke izdal opozorilo na nevarnost poplav. Dež je namreč dvignil vodostaj reke Reke, ki je že zjutraj začela prestopati bregove na območju Ilirske Bistrice. Že pred 11. uro so prostovoljni gasilci iz Podgrada odšli na pomoč v bistriški naselji Trpčane in Kuteževo, kjer je meteorna voda poplavila več stanovanjskih objektov in zamašila nekaj odtočnih jaškov. Gasilci so z namestitvijo protipoplavnih vreč preprečili zalivanje objektov. Ker reka Reka narašča in se postopoma preliva na polja, se z zalivanjem hiš in dvorišč, cest, vrtov ter polj spoprijemajo tudi prebivalci vasi Zabiče, Jablanica, Sušak ter Novokračine.

Čez dan je najmočneje deževalo na zahodu in jugu Slovenije, kjer je padlo od 20 do 50 litrov padavin na kvadratni meter, na širšem območju Snežnika pa je padlo tudi nad 100 litrov padavin na kvadratni meter, kažejo podatki Agencije RS za okolje.

Razlivanja ob Reki in Kolpi so bila v popoldanskih urah intenzivnejša, kot so bila dopoldne, tako naj bi ostalo tudi v večernih urah ter ponoči, pravi dežurna hidrologinja na Arsu Florjana Ulaga. Manjša razlivanja pričakujejo tudi ob reki Vipavi, drugod pa naj bi se razmere umirjale. V nedeljskih jutranjih urah naj bi se začele razmere umirjati, pričakujejo pa razlivanja na območju kraških polj Notranjske in Dolenjske, povečan bo verjetno tudi pretok Save.
Kot je pojasnila Ulaga, je tak pretok rek sicer neobičajen za ta letni čas, ne pa tudi toliko padavin, le da je januarja običajno padal sneg in ne dež. "Začetek februarja je lahko zelo dinamičen. Če se spomnimo, pred petimi leti se je ravno v tem času začel žled, ki so mu sledile silovite poplave na Notranjskem. Ni pa zelo običajen trenuten scenarij s toliko snega, dežja in tako visokimi temperaturami, kot smo jim priča te dni," je dodala.

Dopoldne so se razlivali pretoki Save Bohinjke, a naj bi poplavljali v manjšem obsegu. Zvečer in ponoči se lahko na najbolj izpostavljenih območjih poleg omenjenih rek še razlivata Ljubljanica ter Sava v srednjem toku. Zaradi poplavljenega cestišča sta že zaprti lokalni cesti Senožeti - Jevnica in Sava - Mošenik.

Hidrologi napovedujejo, da se bo v nedeljo velika vodnatost rek ohranjala. Še bodo naraščale kraške reke, Sava v spodnjem toku in Drava. Po napovedih Arsa bo v noči na nedeljo dež zajel tudi severovzhod države, meja sneženja pa se bo na severozahodu spustila do okoli 800 metrov nad morjem. Do jutra bodo padavine v glavnem že ponehale. Meja sneženja je sicer večino dneva nad 1500 metri.

Deževje zvišalo vodotoke po Sloveniji

Na Obali visoka plima in močan veter

Ob jutranji plimi je morje doseglo višino okoli 20 centimetrov nad obalno črto in poplavilo izpostavljene dele obale. V času plime med 21. in 23. uro bo morje zopet poplavljalo najbolj izpostavljene dele obale, a nekoliko manj in sicer v višini do 10 cm. Ponoči lahko južni veter ob obali preseže hitrost 70 kilometrov na uro.

Velika nevarnost snežnih plazov

V gorah se bo zaradi obilnih padavin in odjuge močno povečala nevarnost snežnih plazov, in sicer na 4. stopnjo. "Nevarnost proženja snežnih plazov je za gorenjsko sredogorje in visokogorje velika. Zato ne hodite na ta območja in se ne izpostavljajte, ker ni varno. Počakajte, da se razmere umirijo in spremljajte napovedi pristojnih. Ture prestavite na čas, ko bo varno," opozarjajo na Policijski upravi Kranj.

Na Gorenjskem zaradi padavin težave v prometu

Zaradi podrtega drevja je bila zaprta cesta Kranj-Jezersko, kjer je v petek pihal močan veter. Veliko vode je bilo na cesti v Kranjski Gori, zaradi vode na cesti je bil oviran tudi promet med Hrušico in Mojstrano, na cesti v Jelendol pa je bil promet oviran zaradi skal na cestišču.

Voznike policisti opozarjajo na zahtevne vozne razmere in spolzko cesto. Na cesti so lahko pesek, stoječa voda, kamenje, veje in druge ovire, tudi udarne jame, zato pozivajo k previdni in strpni vožnji.

Vodotoki ponekod prestopili bregove