Suše letos še nekaj časa očitno ne bo. Foto: Matej Korošec
Suše letos še nekaj časa očitno ne bo. Foto: Matej Korošec
Številni plazovi se prožijo po vsej državi. Foto: MMC RTV SLO
Milijoni za poplavno varnost

Kmetijstvu veliko težav te dni povzroča razmočenost tal, je za Radio Slovenija poročala Jernejka Drolec. Težava je rekordno visoka podtalnica, ki pa zaradi pričakovanih novih padavin konec prihodnjega tedna še ne bo imela kam odteči.

V Pomurju, slovenski žitnici, sta od oktobra do konca marca padli dve tretjini letnega povprečja padavin, to in taljenje snega pa je dvignilo podtalnico na rekordno raven. Če ni padavin, podzemna voda sicer v 14 dneh upade na običajno raven, a žal se to še ne bo zgodilo kmalu.
Ne bo še hitro konec
Proti koncu prihodnjega tedna grozijo nove padavine in obilno taljenje snega v Avstriji. Po prvih ocenah kmetijske svetovalne službe, ki sicer že pripravlja načrt za sajenje nadomestnih kultur, bo letos uničena dobra tretjina žit in oljne ogrščice.

Na ministrstvu za kmetijstvo in okolje bodo zato vladi predlagali, da se za sanacijo starih škod in preprečevanje novih pri Evropski banki za investicije in razvoj najame posojilo v višini od 600 do 700 milijonov evrov. V zadnjih 10 letih je bila škoda po poplavah namreč ocenjena na kar 870 milijonov evrov.
Nemirna noč
Sicer pa so interventne službe sinoči imele precej dela zaradi vremenskih razmer. Plaz se je sprožil na lokalni cesti med Turki in Potokom v Kopru. Pri tem so pristojne službe ugotovile, da se okoli 2.000 kvadratnih metrov velik plaz počasi premika, zato so cesto do preklica zaprli. Plaz se je sprožil tudi v Podkraju v občini Velenje in poškodoval podporni zid pod gospodarskim poslopjem. Plaz ogroža tudi hišo v Lahoncih v občini Ormož.
Že v petek popoldne pa je zaradi padavin začela drseti zemljina proti betonski pregradi v bližini stanovanjskega objekta v Dravogradu. Gasilci so prekrili razmočeno plazovito območje.
Z murskosoboškega območja pa poročajo, da je sinoči okoli 19. ure v Melincih v občini Beltinci podtalnica zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Z uprave za zaščito in reševanje so sporočili, da so gasilci danes črpali vodo iz nekaterih objektov v občinah Murska Sobota, Trebnje, Gorišnica, Trnovska vas, Dornava, Šentjernej in Beltinci.
Brežice na udaru narave
Agencija za okolje pri tem opozarja, da na ravninskih predelih Pomurja in Podravja zaradi visoke podzemne vode ter povečane vodnatosti zalednih voda in vodotokov še vedno poplavljajo podzemne vode. Povišana gladina podzemnih voda se bo ohranjala tudi v prihodnjih dneh.
Velike težave imajo zaradi vremena letos tudi v občini Brežice, kjer so v zadnjem petletju našteli približno 300 zemeljskih plazov. Na njihovem območju se je letos sprožilo že skoraj 20 plazov, samo v zadnjem tednu deset. Za njihovo sanacijo so na občini letos porabili 60.000 evrov, je povedal brežiški župan Ivan Molan.

Ljubljanica in Krka bosta danes še zmerno naraščali in poplavljali na območjih pogostih poplav. Poplavljena območja na Ljubljanskem barju, ob spodnjem toku Krke ter na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo prav tako ohranjala tudi v prihodnjih dneh. Vremenska napoved pravi, da bo danes ponekod občasno še rahlo deževalo, v nedeljo pa bo po večini brez padavin.

Milijoni za poplavno varnost