Foto:
Foto:

Zakon bo DZ prvič obravnaval na septembrski seji. Na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti menijo, da analiza stanja v TNP-ju kot temelj za pripravo zakona ni bila dovolj temeljita in da je bila strokovna javnost premalo vključena. Direktor TNP-ja Janez Bizjak pa je povedal, da je naša odgovornost zasnovati zakon tako, da nam bo TNP v ponos.

"Predlagani zakon predvideva mnogo prepovedi, denimo, gradnjo letalske steze v TNP-ju, ni pa mogoče zaslediti prepovedi gradnje hotelov," je povedal akademik Avguštin Lah in izrazil nezaupanje predlogu zakona, ki oži območje TNP-ja, in s tem po njegovem mnenju povzroča možnost urbanizacije določenih predelov v okolici Bohinja.

Predlagatelj zakona, poslanec LDS-a Dušan Vučko je na očitke odgovoril, da je trenutni predlog dovolj dobra podlaga, da se v nadaljnjih postopkih pripiše predloge, ki bodo izničili dvome. Vučko je med drugim povedal, da TNP trenutno ne odgovarja mednarodnim kriterijem in da je predlog zakona usmerjen v možnosti gradnje turističnih objektov. "Domačinom smo želeli omogočiti legalno izvajanje turistične dejavnosti ob kontroli izvajalca, ki skrbi za izvrševanje določil zakona," je še dejal Vučko.