Vročina je naporna tako za meščane kot za turiste. Foto: BoBo
Vročina je naporna tako za meščane kot za turiste. Foto: BoBo

Če ne bo osvežilne nevihte, Ljubljano glede na vremensko napoved čaka že tretja zaporedna tropska noč. A rekorda v zaporednem številu takšnih noči iz leta 2015 prestolnica s tem še ne bo presegla, so pojasnili na Agenciji RS za okolje. Najdaljše obdobje tropskih noči je namreč v Ljubljani trajalo kar osem dni, od 17. do 24. julija 2015. V vsem tem času temperatura tudi ponoči ni padla pod 20,4 stopinje Celzija.

Ker Ljubljana v naslednjih dneh pričakuje ohladitev, rekord za zdaj ni ogrožen. Na podnebni postaji za Bežigradom so sicer danes zaznamovali drugo zaporedno tropsko noč. Ohladilo se je le do 22 stopinj Celzija.

V zadnjih 20 letih je bilo v Ljubljani kar nekaj obdobij, ko temperature tudi ponoči niso padle pod 20 stopinj Celzija, nazadnje od 29. julija do 1. avgusta lani. V povprečju je imela Ljubljana v obdobju od leta 1981 do leta 2010 1,2 tropske noči na leto, v precej toplejših Biljah pri Novi Gorici pa so imeli v povprečju 2,5 tropske noči na leto.

A številke se v zadnjem obdobju povečujejo. Za Ljubljano tako v letih od 1989 do 2018 znašajo že 2,8 tropske noči na leto, za Bilje pa 4 tropske noči, so pojasnili na Arsu.

Sorodna novica Vreme

Za zvečer napovedane nevihte

Čeprav bo večinoma sončno, naj bi popoldne in zvečer nastajale nevihte. Zlasti v vzhodni polovici države so mogoča krajevna neurja. Ponekod bo pihal veter zahodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 34 stopinj Celzija.

V soboto bo dopoldne sončno, popoldne in zvečer pa spremenljivo oblačno s plohami in nevihtami, ki se bodo nadaljevale tudi v noč. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo. Soparno bo. Najnižje jutranje temperature bodo od 17 do 23, najvišje dnevne v severozahodni Sloveniji okoli 27, drugje od 29 do 35 stopinj Celzija.

Vročina bo v nedeljo popustila

V nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi plohami in nevihtami. Vročina bo popustila. V ponedeljek bo spremenljivo oblačno, predvsem popoldne bodo še plohe in nevihte.

Zaradi vročine več vrtoglavice in oslabelosti