Čeprav minister Erjavec dvomi o tem, tudi
Čeprav minister Erjavec dvomi o tem, tudi "zadnja kanta" sodi pod ministrstvo za okolje. Foto: MMC RTV SLO
Kaj čaka novega ministra za okolje?

Znano je, da je zdajšnjega okolijskega ministra Karla Erjavca Računsko sodišče pozvalo k odstopu zaradi nepravilnosti pri poslovanju oziroma neurejenega sistema ravnanja z ločeno zbranimi komunalnimi odpadki. A ti ne bodo edina težava njegovega naslednika.

Novi minister bo moral namreč zagotoviti dosledno izvajanje evropskih okolijskih direktiv, saj Sloveniji zaradi kršitev že grozijo visoke kazni. Resorju bo moral zaradi tega izbojevati tudi mnogo večjo politično in finančno podporo ter moč od zdajšnje, poleg tega pa bo potrebno tudi bolj usklajeno delovanje ministrov z različnih področij. Trenutno največje okolijske težave so namreč na gospodarskem, energetskem, prometnem in kmetijskem področju, je za TV Slovenija poročala Andreja Lešnik.

Kajfež Bogataj: Na prvem mestu čistejši zrak
In kaj o prednostnih nalogah novega ministra za okolje menijo strokovnjaki? Klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj kot glavni cilj ne le ministra, temveč celotne vlade navaja zmanjšanje onesnaženosti zraka s prašnimi delci in čezmernimi izpusti ogljikovega dioksida, zaradi česar Slovenijo čaka 80 milijonov evrov kazni. Poleg tega bi se moral po njenem mnenju tudi postaviti po robu enregtskim lobijem in načrtom o gradnji 6. bloka termoelektrarne Šoštanj, saj naj bi šlo za povsem zgrešeno investicijo.

Več skrbi kmetijskim zemljiščem
Prvi slovenski minister za okolje Miha Jazbinšek meni, da bi moral novi minister v boju proti podnebnim spremembam združiti vodni sklad in sklad kmetijskih zemljišč, da bi dobili velik delež javnih površin ob vodotokih. Tako bi, kot pravi, prišli do vode za namakanje v kmetijstvu, obenem pa zadržali rušilne poplavne valove.

Franc Lobnik, eden glavnih avtorjev okolijskega dela koalicijske pogodbe, pa meni, da je treba najprej ustaviti brezglavo pozidavo kmetijskih zemljišč in propadanje rodovitne zemlje. Kot meni, so za to krivi finančni lobiji, ki skušajo spremeniti namembnost kmetijskih zemljišč blizu naselij, kjer je zemlja najboljša.

Kaj čaka novega ministra za okolje?