Truplo kitovke je pred dnevi odkril delavec v nekem letovišču ob tem italijanskem otoku. Poklical je strokovnjake, ki so odprli želodec in v njem našli plastične krožnike, vreče za smeti in ostanke jadralskih platen. Osemmetrska samica je bila breja, a je v maternici nosila mrtev zarodek. Strokovnjaki domnevajo, da ni preživel zaradi nedohranjenosti, saj je bilo v želodcu samice preveč plastike, pišejo tuji mediji.

Prejšnji mesec so na Filipinih našli truplo kita, ki je imel v želodcu skoraj 40 kilogramov plastičnih odpadkov.

Mattia Leone, morski biolog iz italijanske dobrodelne organizacije SEAME, je dejal: "Takšni dogodki nas vedno znova opozorijo, da smo priče zelo resnemu in žalostnemu dogajanju." Okostje kitovke nameravajo obdržati in razstaviti prav zato, da bi opozorili na nevarnost plastike, ki onesnažuje morja in oceane.

Izmed vseh smeti, ki plavajo v Sredozemskem morju in se nalagajo ob njegovih obalah, je kar 95 odstotkov plastike. "Ali lahko še kdo reče, da to ni resna težava?" se je ob fotografiji mrtve kitovke vprašal italijanski okoljski minister Sergio Costa in spomnil na prepoved plastičnih vrečk za enkratno uporabo, ki jo je Evropska unija sprejela prejšnji teden. "Boj proti plastiki se je začel in ne bomo se ustavili," je zatrdil Costa.