Na zahodu države bodo reke močno narasle. Foto: BoBo
Na zahodu države bodo reke močno narasle. Foto: BoBo
podrto drevje, neurje
Največ težav z vetrom je bilo v severovzhodnem delu Slovenije (slika je simbolična). Foto: BoBo

Do jutri zvečer bo tako lahko v zahodni Sloveniji (razen slovenske Istre) padlo od 70 do 130, v Posočju tudi okoli 150 milimetrov padavin. Reke na območjih Posočja, Bohinjskega kota in celotnega območja zgornje Save so zato čez dan že začele naraščati in bodo po pričakovanjih agencije v noči na četrtek in v četrtek čez dan še naraščale. Posamezni potoki in hudourniki lahko tudi lokalno poplavijo.
Obenem pričakujejo tudi porast rek v Idrijsko-Cerkljanskem, Škofjeloškem in Polhograjskem hribovju ter porast reke Vipave s pritoki. Vipava lahko v četrtek na območjih pogostih poplav tudi poplavi.
Prav tako se bodo povečali pretoki rek Reke in Kolpe, kjer lahko ob intenzivnih padavinah sledijo hitri porast in manjša razlivanja. V četrtek čez dan in v petek bodo narasle tudi reke v osrednji Sloveniji, predvidoma do velikih pretokov.
Morje se bo razlilo
V sredo, noči na četrtek in četrtek čez dan bo povišano tudi plimovanje morja. Predvsem v četrtek ponoči, zjutraj in delu dopoldneva bo morje presegalo opozorilno višino in poplavljalo nižje predele obale. Morje bo najvišjo predvideno višino 320 cm na mareografski postaji v Kopru doseglo v zgodnjih jutranjih urah med 2. in 6. uro.
Do petka zjutraj bo v Julijskih Alpah padlo okoli meter novega snega, drugod pa od 25 do 50 centimetrov. Nevarnost proženja snežnih plazov se bo zato povečala na 4. stopnjo.
Močan veter podiral drevesa in povzročal električne izpade
Močan veter na severovzhodnem delu države po torkovem divjanju še vedno povzroča težave. Med 16. in 17. uro je na območju Radelj in Črne na Koroškem zaradi vetra prišlo do izpada električne energije, dežurne službe pa okvaro odpravljajo.

Tudi v torek zvečer je močan veter zlasti v severovzhodni Sloveniji podrl več dreves. Na širšem območju občine Podvelka pa je tako okoli 20. ure brez elektrike ostalo 641 odjemalcev.
Izpad elektrike je povzročilo podrto drevo, ki je padlo na daljnovod, so sporočili s centra za obveščanje. V naselju Recenjak v občini Lovrenc na Pohorju so na cesto padla štiri podrta drevesa. Gasilci so zaradi podrtega drevesa, ki je padlo na cesto, morali posredovati tudi v občini Radlje ob Dravi na cesti Spodnja Vižinga-Dobrava in na cesti Podvelka-Rdeči Breg v občini Podvelka.

V kraju Zgornji Gasteraj v občini Sveti Jurij v Slovenskih Goricah je na cesto padel telefonski drog. Na Ljubljanski cesti v Kostanjevici na Krki pa je ponoči močan veter poškodoval del strehe na stanovanjskem bloku.

Okrepljen južni in jugozahodni veter, ob morju jugo, vremenoslovci napovedujejo tudi za danes. Dan bo sicer precej oblačen in deževen. Največ padavin bo v zahodni Sloveniji.