V Sloveniji je treba narediti korak naprej in na blagajnah prepovedati nakup plastičnih vrečk, pravi minister Leben. Kot rečeno, nakup plastične vrečke ne bo več mogoč s prvim septembrom letos. V naslednjem koraku pa bodo prepovedane tudi plastične vrečke za sadje in zelenjavo, je dodal minister Leben: "Državljanke in državljani se zavedamo pomena, da moramo iti s svojo vrečko v trgovino, in mislim, da bomo ta izziv vrečk na trgu s trgovci uspešno rešili."

Plastične vrečke bodo v trgovinah kmalu preteklost. Foto: Reuters
Plastične vrečke bodo v trgovinah kmalu preteklost. Foto: Reuters

Slovenska trgovina podpira vse aktivnosti za varovanje okolja, je ob tem poudarila predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah. Trgovci so po njenih besedah polni idej, kako do okolja bolj prijaznega poslovanja.

"V diskusiji smo slišali kar nekaj zelo dobrih predlogov s strani naših trgovcev in aktivnosti, ki jih že izvajajo. Tak, da bomo to prakso prenašali na trgovce, ki teh preventivnih okoljevarstvenih ukrepov še ne izvajajo," je dejala.

Glede prepovedi prodaje plastičnih vrečk pa pričakuje pozitiven odziv potrošnikov: "Potrošniki so se že pozitivno odzvali in tak trend pričakujemo tudi vnaprej. Mislim, da potrošniki od nas to zahtevajo."

Podatki kažejo, da samo v naši državi letno porabimo med 300 in 600 milijoni plastičnih vrečk, večino teh uporabimo le enkrat. Recikliramo jih približno 4 odstotke. Če končajo v naravi, potrebujejo vrečke za razgradnjo od 400 do 1.000 let, v morju pa se vanje pogosto zapletejo živali, ki zaradi tega lahko tudi poginejo.