Arso in NIJZ sta sicer izdala priporočilo glede omejitve pitja in uporabe vode na območju Rakovega Škocjana. Foto: BoBo
Arso in NIJZ sta sicer izdala priporočilo glede omejitve pitja in uporabe vode na območju Rakovega Škocjana. Foto: BoBo

Vzorce so odvzeli preteklo soboto in nedeljo, v sredo pa bodo znani najnovejši rezultati analize vzorcev vode z merilnega mesta v Rakovem Škocjanu, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Odpadne vode, ki so nastale ob gašenju požara, bi lahko zaradi kraškega terena dosegle črpališče Malni, ki predstavlja pomemben vodni vir za Postojno. Po predvidevanjih Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU bi morebitno onesnaženje iz Rakovega Škocjana do črpališča Malni v trenutnih hidroloških razmerah potovalo en dan in pol, so zapisali na Arsu.

Pristojne službe vse od požara v Fragmatu stalno spremljajo razmere v okolju in opravljajo terenske preglede, analize pa je pripravil Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Če bodo pokazale onesnaženost vode, bo civilna zaščita opozorila javno komunalno podjetje Kovod Postojna, ki upravlja vodovod, da sprejme varnostne ukrepe za zaščito pitne vode, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pa bo na podlagi rezultatov po potrebi izdal nova priporočila za prebivalce.

Arso in NIJZ sta sicer danes izdala priporočilo, da naj uporabniki Centra za šolske in obšolske dejavnosti Rakov Škocjan in hotela Rakov Škocjan ter uporabniki, ki imajo na območju vrtine 3/94 in zajetja Rak Rak lastno oskrbo z vodo, vode ne pijejo in ne uporabljajo za pripravo hrane. Priporočilo je preventivne narave in velja do preklica, so še zapisali v sporočilu.