Ena izmed elektrarn podjetja Norilsk Nickel. Foto: AP
Ena izmed elektrarn podjetja Norilsk Nickel. Foto: AP

Nesreča se je zgodila, ko se je prejšnji petek prevrnil rezervoar za gorivo v neki elektrarni v bližini sibirskega mesta Norilsk. Elektrarna je v lasti podružnice podjetja Norilsk Nickel, ki je največji svetovni proizvajalec niklja in paladija.

Putin je dejal, da je zelo jezen, ker je bil Kremelj o nesreči obveščen šele po dveh dneh in prek videokonference, ki so jo prenašale tudi televizije. Ni varčeval s kritikami na račun direktorja podjetja, piše BBC. "Zakaj se niste odzvali hitreje? Bomo po novem o takih kriznih razmerah izvedeli prek družbenih omrežij?" se je vprašal. Guverner regije Aleksander Uss je pred tem namreč dejal, da so madež opazili šele v nedeljo, potem ko se je na družbenih omrežjih pojavilo več opozoril.

Putin je naročil preiskavo dogodka in na kraj nesreče poslal dodatne ekipe, menedžer elektrarne pa je v priporu. Podjetje Norilsk Nickel vztraja, da so o nesreči poročali "pravočasno in primerno".

Ruski predsednik je na skrajni sever države poslal dodatne reševalne enote. Foto: Reuters
Ruski predsednik je na skrajni sever države poslal dodatne reševalne enote. Foto: Reuters

Bližnja reka se je obarvala rdeče

Nesreča se je zgodila, ker so se stebri, ki so držali zbiralnik za gorivo, začeli pogrezati. Elektrarna namreč stoji na permafrostu – zamrznjenih tleh, ki pa so se zaradi segrevanja ozračja začela tajati. Nafta je iz elektrarne odtekla v dvanajst kilometrov oddaljeno reko Ambarnaja, ki se je obarvala temno rdeče.

To naj bi bilo drugo največje razlitje nafte v sodobni zgodovini Rusije, saj je z nafto onesnaženo območje veliko 350 kvadratnih kilometrov. Okoljevarstveniki opozarjajo, da bo zaradi velike količine izlite nafte in značilnosti reke območje zelo težko očistiti.

Rusija: Razlitje 20.000 ton nafte pri Norilsku