Sibirska mačka je
Sibirska mačka je "ruski naravni zaklad". Foto: MMC RTV SLO
Sibirska mačka
Ruske mačke dlako v celoti zamenjajo dvakrat letno, poleti imajo nekoliko krajšo. Foto: MMC RTV SLO


Po imenu je mogoče sklepati, da gre za mačke iz Sibirije, a ni tako, saj izhajajo iz ruskih mest. "To poimenovanje izhaja iz njihovega videza. Tako so jih poljudno poimenovali že pred kakšnimi 200 leti, ko se je pasma pojavila v Rusiji," je pojasnila vzrediteljica sibirskih mačk Taja Moro.

O sibirskih mačkah
Pod člankom si lahko ogledate prispevek iz oddaje O živalih in ljudeh, ki jo lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored tukaj.

Sibirske mačke so naravna pasma, kar prinaša številne prednosti, predvsem njihovo zdravje. So zelo inteligentne mačke, pogosto se jih da naučiti različne trike, nekateri pravijo, da so kot psi, saj se med drugim zelo navežejo na skrbnika - seveda pa je to odvisno od vsake mačke posebej.
Nega sibirskih mačk ni zahtevna
"Gre za srednje dolgodlako pasmo. To so zelo velike mačke, po velikosti naj bi bile takoj za 'maine cooni' (ameriška gozdna mačka, op. a.), so mogočne, mišične postave, kar je popolnoma v nasprotju z njihovim milim značajem," je dejala Morova in poudarila, da je nega sibirske mačke preprosta. "Čeprav bi mislili, da zaradi dolžine dlake potrebujejo veliko nege, ni tako. Zadostuje česanje enkrat na teden, češemo in krtačimo pa jih pravzaprav bolj zaradi nas samih kot zaradi njih, saj jim dlaka precej odpada." Dlako mačke v celoti zamenjajo dvakrat letno, poleti imajo nekoliko krajšo. Sestavljena je iz treh plasti, vrhnja plast je vodoodbojna, zaradi česar so mačke lahko preživele izjemno nizke temperature v snegu.
Večina alergikov z njimi nima težav
Mačke se pojavljajo v zelo različnih barvnih različicah, ne najdemo jih le v rumeno-rjavi različici, v čokoladni, lila barvi in v barvi cimeta. Priljubljenost te vrste je v zadnjem času povečala tudi tako imenovana hipoalergenost. "Hipoalergenost ne pomeni, da so to nealergene mačke, raziskave - in izkušnje vzrediteljev - so pokazale, da 50 odstotkov 'sibirk' proizvaja manj Fel D1, to je snov, ki jo imajo mačke v slini in na katero so ljudje alergični. Po mojih izkušnjah, izkušnjah prijateljev in vzrediteljev je tako, da večina alergikov z njimi nima težav," je še eno zanimivost navedla Morova.

Sibirska mačka - ruski naravni zaklad
Sibirska mačka - ruski naravni zaklad