Mimoidoči opazujejo visoke valove, ki jih je povzročilo neurje Ciara v Newhavenu v Velilki Britaniji. Foto: Reuters
Mimoidoči opazujejo visoke valove, ki jih je povzročilo neurje Ciara v Newhavenu v Velilki Britaniji. Foto: Reuters

Številne letalske družbe so že odpovedale na desetine domačih in mednarodnih poletov, železnice so potnikom odsvetovale vsa nenujna potovanja. Motnje v prometu bi lahko trajale do ponedeljka zjutraj.

Odpovedani so tudi številni športni dogodki, med njimi tekma nemškega nogometnega prvenstva Bundesliga, tekma angleškega nogometnega prvenstva Premier liga in smučarski skoki.

Na Danskem so močni vetrovi žensko in otroka odpihnili v Severno morje, k sreči so ju rešili. Opozorila pred naravno ujmo so v večini držav osrednje in severne Evrope, tudi na Irskem in Norveškem.

Neurje Ciara na severu Evrope že povzroča težave
Sorodna novica Zapihal bo močen jugozahodnik, Arso izdal oranžno opozorilo

Nemčija

Nemčija je zaradi Sabine po večjem delu države razglasila drugo stopnjo pripravljenosti, na območju Črnega gozda pa celo četrto, najvišjo stopnjo. Veter piha do 120 kilometrov na uro, tako da se pristojni organi že pripravljajo na prometni kaos in podrta drevesa.

Na letališču v Frankfurtu, Hamburgu, Berlinu, Kölnu, Hannovru in Bremnu so letalske družbe odpovedale polete, več sto poletov je bilo odpovedanih na letališču v Frankfurtu, 1100 pa je bilo preusmeritev. Na letališču v Münchnu so odpovedali 80 poletov. Prav tako je daljše prevoze odpovedala nemška železnica Deutsche Bahn.

Zaradi močnih vetrov sta bila odpovedana razprodana tekma Bundeslige med Borussio Mönchengladbach in Kölnom, pa tudi svetovni pokal smučarskih skokov v Willingenu. Nemški vremenoslovci so sporočili, da bo nevihtna fronta, ki jo v Nemčiji sicer imenujejo Sabine, še danes dosegla severne in osrednje dele države, južno Nemčijo pa v ponedeljek zgodaj zjutraj.

Združeno kraljestvo

Neurje Ciara je najbolj prizadelo Združeno kraljestvo, saj je najmočnejša nevihta na tem območju po letu 2013. Pojavljajo se težave v prometu in oskrbi električne energije Vetrovi so pihali do 140 kilometrov na uro. Pristojne oblasti razglasili 22 nujnih in 149 opozoril pred poplavami. Zaprti so vsi večji parki.

Odpovedanih je bilo več poletov, svoje delovanje so odpovedale tudi železnice. Na Škotskem poročajo o treh ranjenih, na katere se je v pubu zrušila streha.

Prestavljena je tekma angleškega nogometnega prvenstva Premier liga. Foto: Reuters
Prestavljena je tekma angleškega nogometnega prvenstva Premier liga. Foto: Reuters

V Londonu so morali odpovedati tekaško prireditev, na kateri naj bi sodelovalo 25.000 tekačev. Odpovedana je tudi tekma angleškega nogometnega prvenstva Premier liga.

Belgija

Belgijo je Ciara dosegla že v nedeljo dopoldne. Na osrednjem bruseljskem letališču so odpovedali okoli 60 poletov. Odpovedano je bilo tudi belgijsko nogometno prvenstvo.

Francija

Tudi francoske oblasti opozarjajo prebivalce na pozornost pred poplavami in drugimi nezgodami, ki jih bo prineslo neurje. Francoska meteorološka služba je zaradi Ciare izdala opozorilo za povišano stopnjo nevarnosti za več kot 30 departmajev na severu države. Na obalnih območjih bi lahko sunki dosegli do 140 kilometrov na uro. Na severozahodu države so izdali tudi opozorilo pred poplavami.

V noči na ponedeljek se bodo močni vetrovi, ki spremljajo Ciaro, razširili tudi na vzhodno Francijo. Najbolj prizadeti del države bo severni in severozahodni del države, v gorovju Vogezi naj bi pihal veter 140 kilometrov na uro. Oblasti so pozvale ljudi, naj ne hodijo v gozdove in ne parkirajo vozil pod drevesi.

Nizozemska

Nizozemski vremenoslovci pa so voznike pozvali, naj se s počitniškimi prikolicami in avtodomi ne odpravljajo na pot. Nizozemska nogometna zveza je za danes odpovedala vse tekme v profesionalni ligi, letalska družba KLM pa je odpovedala na desetine svojih poletov po Evropi.