Registrirana cepiva so varna z vidika uživanja živalskih izdelkov. Foto: EPA
Registrirana cepiva so varna z vidika uživanja živalskih izdelkov. Foto: EPA
Evri, denar, bankovci
Ocenjujejo, da bo strošek cepljenja trikrat manjši od škode, ki bi nastala, če bi se bolezen razširila. Natančnejšo oceno nekajmilijonskega stroška cepljenja, ki ga bo plačala država, bo Svet za veterinarstvo na mizo dobil prihodnji teden. Foto: EPA

V Evropi dokaj razširjeno bolezen modrikastega jezika je Slovenija dobila med zadnjimi - smo ena redkih držav, ki živali še ni cepila.

O tem je stroka razpravljala že leto dni, odkar se je bolezen prvič pojavila pri nas. "Zdaj, ko so v Sloveniji tudi klinični primeri, ki so v poletnem obdobju precej narasli, pa je zadeva postala resna," pojasnjuje Olga Zorman Rojs, predsednica Sveta za veterinarstvo.

Čaka jih več kot milijon cepljenj
Na Svetu za veterinarstvo, ki je svetovalno telo ministra za kmetijstvo, je bila danes sprejeta odločitev. "Država gre v vakcinalni program kot edini možen program obvladovanja bolezni, da ne postanemo endemično območje," je povedal minister Dejan Židan in dodal, da so naročili pristojni Upravi za varno hrano, veterinarstvo in zdravstveno varstvo rastlin, da v tednu dni pripravi operativni program.

Med decembrom in marcem bo v Sloveniji treba obvezno precepiti vso populacijo drobnice in goveda v državi. "To pomeni vse govedo, vseh 480.000 živali bo dvakrat cepljenih v razmiku treh tednov. Treba je cepiti še 150.000 glav drobnice, torej je to velik izziv. Računamo, da bo šlo za 1.100.000 cepljenj. Predvideva se, da bo cepljenje potrebno vsaj tri leta," je razložil direktor uprave Janez Posedi.

Strošek naj bi bil trikrat manjši od škode
Registrirana cepiva so varna z vidika uživanja živalskih izdelkov.

Ocenjujejo, da bo strošek cepljenja trikrat manjši od škode, ki bi nastala, če bi se bolezen razširila. Natančnejšo oceno nekajmilijonskega stroška cepljenja, ki ga bo plačala država, bo Svet za veterinarstvo na mizo dobil prihodnji teden. Zadnje obvezno cepljenje, kar zadeva prežvekovalce, je bilo v 60. letih zoper slinavko in parkljevko.