Topla bodo tudi jutra, predvsem v večjih mestih in ob morju. Foto: BoBo
Topla bodo tudi jutra, predvsem v večjih mestih in ob morju. Foto: BoBo
Soča
Ohladitev lahko poiščete ob vodi ali v hribih. Foto: BoBo
Kuža
Ne pozabimo, da svežo vodo in senco potrebujejo tudi živali. Foto: BoBo
Zadnji junijski dan peklensko vroč

Vročina bo predvidoma najbolj obremenilna od sobote do ponedeljka, ko se bo temperatura dvignila na okoli 35 stopinj, v nedeljo in ponedeljek na vzhodu države celo do 38 stopinj, pravijo na agenciji za okolje.

Zaradi izjemno velike toplotne obremenitve po nižinah (ta bo najhujša predvsem sredi dneva in popoldne) na Arsu priporočajo, da se ljudje izogibajo večjim naporom - če je nujno in se napornejšim delom ne morete izogniti, jih opravite zjutraj ali dopoldne.

"Ob visokih temperaturah in sončnem vremenu se zvišajo tudi koncentracije prizemnega ozona po vsej Sloveniji. Na Primorskem, predvsem na Obali, Goriškem in v višje ležečih krajih pričakujemo preseženo opozorilno koncentracijo ozona. Ljudem svetujemo, da se v času visokih koncentracij ozona izogibajo naporom in se umaknejo v stavbe," so zapisali vremenoslovci.

Kako lahko preprečimo zdravstvene težave ob visokih temperaturah?
- Dnevno spijte vsaj dva litra tekočine (brezalkoholnih pijač, najbolje vode), odvisno od stopnje potenja.
- Ne uživajte pijač, ki vsebujejo kofein, alkohol ali veliko sladkorja – te pijače povečajo odvajanje tekočine iz telesa. Ne uživajte zelo hladnih pijač, saj lahko te povzročijo želodčne krče.
- Prostore zračite zjutraj in zvečer, čez dan pa čim manj. Zadržujte se v zaprtih, hlajenih prostorih.
- Oblačite se v lahka, ohlapna bombažna ali lanena oblačila svetlejših barv. Zaščitite se s sončnimi očali, pokrivalom in z zaščitno kremo z zaščitnim faktorjem najmanj 20 ali več.
- Zunanje fizične dejavnosti omejite na jutranje in večerne ure.
- Omejite športno dejavnost. Med fizično dejavnostjo spijte od dva do štiri kozarce hladne brezalkoholne pijače na uro.
- Bodite pozorni na kakovost hrane, ki jo uživate. V vročini se hrana hitreje pokvari, zato obstaja večja nevarnost zastrupitev.
vir: IVZ

Zračite ponoči, pazite tudi na UV-zaščito
Prostore je priporočljivo zračiti ponoči in zjutraj, ko je tudi koncentracija prizemnega ozona nižja, še pravijo na Arsu in dodajajo, da bo vročina najbolj obremenilna v mestih, zato lahko osvežitev poiščete na primer v višjih legah in ob vodi. V teh dneh so UV-sončni žarki zelo močni, zaradi česar UV-indeks v gorah dosega 11, po nižinah pa 10. Oči in kožo zato -če se soncu ne morete izogniti - dodatno zaščitite, še svetuje Arso.

Daljše obdobje visokih temperatur lahko povzroči različne zdravstvene težave - kožne izpuščaje, utrujenost, vročinske krče, motnje zavesti, vročinsko izčrpanost ali vročinsko kap, pa pravijo na inštitutu za varovanje zdravja.

Od torka bo malce manj vroče, a nevihtno
Od torka se bo povečala možnost popoldanskih neviht, zaradi povečane vlažnosti ozračja bo soparno, temperatura pa bo še naprej okoli 30 stopinj. Občutnejša osvežitev bo predvidoma sledila šele proti koncu prihodnjega tedna.

Zadnji junijski dan peklensko vroč