Kočevje je konkretno pobelilo. Foto: BoBo
Kočevje je konkretno pobelilo. Foto: BoBo

Po ohladitvi v prvem koledarskem pomladnem tednu je prebivalce Kočevskega presenetila nekoliko obilnejša pošiljka snega, kjer ga je zapadlo okoli 20 centimetrov. Ponoči je še mogoče pričakovati snežne padavine, a bo zapadli sneg hitro skopnel, je napovedal dežurni meteorolog agencije za okolje Janez Markošek. Danes in v četrtek bo oblačno. Na Primorskem bo suho, drugje bo sprva rahlo snežilo. Vremenoslovci tudi v četrtek pričakujejo nekoliko več sneženja na Kočevskem, Dolenjskem in v Beli krajini. Predvsem na Kočevskem bi lahko ponoči zapadlo okoli 15 centimetrov snega.

Vremenska napoved

Kakšno bo vreme v prihodnjih dneh, si lahko preberete tukaj.

Po Markoškovih besedah zapadli sneg ni vodnat. "Takoj, ko se bo temperatura povzpela nad ledišče, se bo sneg hitro sesedel in skopnel," je dejal. Že v četrtek popoldne bodo padavine ponehale. Sledilo bo suho in nekoliko toplejše vreme. V soboto in nedeljo se bo temperatura že povzpela do 15 stopinj Celzija.

Temperature v gorah nižje kot pozimi

Na Primorskem nevšečnosti povzroča burja. Predvsem v četrtek bodo najmočnejši sunki burje presegli hitrost 100 kilometrov na uro. V petek bo burja počasi slabela. V gorskem svetu pa imajo najnižjo temperaturo v letošnji zimski sezoni. V začetku tedna se je na Kredarici shladilo do –20 stopinj. "Mraz bo sicer popuščal, ampak temperatura bo v naslednjih dneh ostala pod lediščem," je pojasnil Markošek.

Ob snegu tudi prometnoinformacijski center opozarja, da je na cestah, kjer je zapadel sneg, obvezna zimska oprema. Ta oprema je obvezna tudi na cestah Velenje–Slovenj Gradec, Col–Črni Vrh in Ljubljana–Kočevje–Petrina, med Žlebičem in Petrino. Zaradi snega na nekaterih cestah velja omejitev za priklopnike in polpriklopnike. Tako je njihova vožnja prepovedana na regionalni cesti Col–Črni Vrh–Godovič in na hrvaški strani mejnih prehodov Petrina in Babno Polje.

Preglavice v prometu povzroča tudi burja. Na hitri cesti Nova Gorica–Razdrto je med Ajdovščino in Nanosom prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami. Na regionalni cesti Selo–Vogrsko–Ajševica ter Vipava–Ajdovščina je promet prepovedan za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton. Zaradi epidemije novega koronavirusa veljajo številne omejitve pri pretoku ljudi in blaga med državami.