V delih Spodnje Avstrije, Ybbstalskih Alpah, nevarnost pred plazovi ostaja na peti, najvišji stopnji, drugod na tretji ali četrti stopnji.

Številna smučišča nedostopna
Zaradi velike nevarnosti plazov so med drugim zaprta smučišča Hochkar, Lackenhof na gori Ötscher, ter smučišča na gori Gemeindealpe. Prav tako je zaprto smučišče Maiszinken - Lunz am See. Poleg nevarnosti plazov na nekaterih smučiščih in cestah, ki vodijo do njih, težave povzročajo podrta drevesa. Priljubljena smučarska središča Obertauren, Lech, Zürs in Hallstatt so prav tako še vedno nedostopna.

Devet tisoč gospodinjstev brez elektrike
Na Solnograškem je zaradi debele snežne odeje brez elektrike ostalo okoli 9000 gospodinjstev. V Zgornji Avstriji je moralo najmanj 17 šol zaradi močnega sneženja zapreti vrata.

Po napovedih vremenoslovcev naj bi v petek snežilo na Predarlskem, na severu Tirolske, Solnograškem, na severozahodu Štajerske ter Alpah v deželah Zgornji in Spodnji Avstriji. Zapadlo naj bi do pol metra novega snega. Takšne količine snega, kot jim je tokrat priča Avstrija, naj bi bile po navedbah APA samo vsakih 30 do 100 let.

Po besedah predstavnice Avstrijske gospodarske zbornice, pristojne za turizem Petre Nocker-Schwarzenbacher snežne razmere negativno vplivajo tudi na turizem na prizadetih območjih, kjer prihaja do preklicev ali preložitev rezervacij na poznejše mesece ali prihodnje leto.

Nekatere dele Avstrije je dobesedno zasulo s snegom. Gottfried Klapfer stoji na strehi svoje delavnice v Eisenerzu na (avstrijskem) Štajerskem. Foto: Reuters
Nekatere dele Avstrije je dobesedno zasulo s snegom. Gottfried Klapfer stoji na strehi svoje delavnice v Eisenerzu na (avstrijskem) Štajerskem. Foto: Reuters

Sneg povzroča težave na Bavarskem, v Švici so se razmere umirile
Sneg še vedno povzroča težava tudi prebivalcem nemške zvezne dežele Bavarske. V Švici so se medtem razmere umirile. Kljub temu za osrednjo in vzhodno Švico še vedno velja druga najvišja stopnja nevarnosti pred snežnimi plazovi. V Davosu, kjer bo konec januarja Svetovni gospodarski forum, je doslej zapadlo do 60 centimetrov snega.

"Kidanje snega" v Flachauu s traktorjem. Foto: Reuters