Udari strel so zanetili kar nekaj manjših požarov. Foto: BoBo
Udari strel so zanetili kar nekaj manjših požarov. Foto: BoBo

Ob 13.37 je zaradi udara strele v naselju Podpeca, v občini Črna na Koroškem, zagorela elektroomarica v stanovanjskem objektu. Začetni požar so omejili že lastniki, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Črna na Koroškem pa so požar dokončno pogasili ter s termokamero pregledali prostore in jih prezračili.

Nekaj ur pozneje, ob 15.40, je strela udarila v stanovanjsko hišo v naselju Florjan v občini Šoštanj. Požara k sreči ni bilo, sta pa bila uničena električna napeljava in poškodovan omet v hiši. Gasilci PGD-ja Šoštanj mesto so prostore hiše preventivno pregledali, obveščen pa je bil tudi vzdrževalec Elektra Celje.

Strela je nato, ob 16.43, v naselju Veliki Vrh v občini Grosuplje udarila v lesen nosilec pri stanovanjski hiši, ki je zagorel. Gasilci PGD-jev Grosuplje in Šmarje Sap so del strehe odkrili in pogasili nosilec ter s termokamero pregledali ostrešje.

Zaradi udara strele je v naselju Javorje, v občini Črna na Koroškem, zagorela smreka. Požar so omejili že navzoči občani, gasilci PGD-ja Črna pa so ga dokončno pogasili in pregledali okolico. Pozneje je zaradi strele zagorelo tudi drevo v kraju Loke v občini Nova Gorica. Ogenj so pogasili poklicni gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost Nova Gorica.

Poplave in zemeljski plazovi

Zemeljski plaz, ki se je sprožil pri sobotnem neurju, je v naselju Čanje v občini Sevnica ogrožal stanovanjsko hišo. Gasilci PGD-ja Sevnica so kraj dogodka zavarovali in plaz, velik okoli 10x15 metrov, prekrili s plastično folijo.

Sevniški prostovoljni gasilci so morali danes posredovati tudi v naselju Dolnje Brezovo, kjer je v zadnjem neurju potok poplavil stanovanjsko hišo. Gasilci so iz kletnih prostorov izčrpali vodo, oprali dvorišče in očistili cestišče.

Manjši zemeljski plaz pa je ob 14.30 v občini Sevnica, na relaciji Podgorje ob Sevnični–Zabukovje nad Sevnico, oviral promet. Po podatkih centra za obveščanje je na dveh mestih odtrgalo tudi del bankine. Dežurni pri Komunalnem podjetju Sevnica so nanose kamenja in zemljine delno odstranili in do sanacije cestišča postavili ustrezno prometno signalizacijo.

Meteorna voda je ob 13.53 na Kandijski cesti v Novem mestu zalila učilnico v proizvodnem podjetju. Gasilci Gasilsko-reševalnega centra Novo mesto so vodo izčrpali in očistili prostor.