Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Najbolj sušno je bilo na vzhodu države, kjer je že od januarja padavin bistveno manj od povprečja. Tudi za prihodnje dni ne kaže na kaj dosti padavin, nekaj malega naj bi jih bilo v torek. V zadnjem mesecu dni je na primer v Ljubljani padlo 26 milimetrov padavin, povprečje je 96 milimetrov. Še manj je bilo v tem času padavin v Novem mestu, kjer je padlo 14 milimetrov, povprečje pa je 83 milimetrov. Podobno je bilo tudi na vzhodu države, na severovzhodu je ponekod padlo manj kot deset milimetrov padavin, je razmere opisal dežurni prognostik na agenciji za okolje (Arso) Blaž Šter.

Tudi na Primorskem je sušno. Tam so bile zadnje padavine na začetku marca, potem pa jih ni bilo več. Le ponekod na Severnem Primorskem je v zadnjem mesecu padlo nekaj milimetrov padavin. Ob tem je na Primorskem pihala tudi burja, ob visokih temperaturah in močnejšem soncu je bilo več izhlapevanja, zato je nastopila tudi velika požarna ogroženost naravnega okolja.

Največ padavin je bilo na severu države v hribih, kjer je v zadnjem mesecu padlo tudi nekaj snega. Sneg se zdaj tali, zato bodo v prihodnje reke imele malo večje pretoke.

Suho vreme tudi v prihodnje

Takšno padavinsko stanje se bo, kot kaže, še nadaljevalo, saj bomo tudi v prihodnjih dneh imeli bolj suho vreme. Nekaj malega dežja bo predvidoma padlo v torek, a za zdaj so napovedi glede količin negotove. Tako se tudi prihodnji teden, kar zadeva padavine, razmere ne bodo popravile, je povedal Šter.

Tla so tako marsikje že zelo izsušena, kmetijska tla so izsušena po vsej državi. Še posebno je izsušen površinski, setveni sloj tal, opozarja Arso, kar vpliva na hitrost vznika semen, saj mora zrno za kalitev vsrkati dovolj vode.

"Zato zalivajmo sadike, če smo jih že posadili, vode pa ne pozabimo dodajati niti setvam zelenjadnic," so opomnili na Arsu. Na kalitev semen in rast rastlin pa vplivajo tudi temperature, zato velja z nekaterimi setvami in zasaditvami še počakati. Če bodo napovedane ohladitve, naj vrtičkarji sadike, ki so jih že posadili, prekrijejo, da jih tako obvarujejo pred škodljivim vplivom mraza.